Misteriozno trovanje pčela

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Borski pčelari ostali bez 500 košnica

BOR – Zbog misterioznog toksina u vazduhu, oko pet stotina košnica u selu Veliki Krivelj kod Bora za poslednja tri dana ostalo je bez stanara. Očajni pčelari alarmirali su još u ponedeljak sve nadležne institucije u opštini, veterinarsku i poljoprivrednu inspekciju, ali ni posle dva dana niko nije došao kako bi uzeo uzorak i ispitao razloge pomora ovih insekata.

Pčelari kažu da su čudno ponašanje kod insekata primetili još u nedelju, u danu kada se nad selom nadvio oblak dima iz pogona RTB-a.

– Bila sam zbunjena kada sam primetila da pčele lete dezorjentisano, da udaraju u drveće i plotove, i potom padaju na zemlju. Za samo dva dana, dvorišta su bila prekrivena uginulim insektima. Mnoge pčele koje su otišle na pašu, više se nisu vratile. Ne znam ni kakva će biti sudbina larvi, jer su hranjene ko zna kojim toksinom – priča Maja Ščopić, koja sa suprugom četiri godine čuva pčele.
Imaju deset košnica, i med koriste samo za svoje potrebe, za svoje troje dece. Njena baba kaže da za osam decenija ne pamti ovakav pomor i zaključuje da pčele nisu stradale od bolesti jer bi u tom slučaju uginule u košnici.
Najveću štetu pretrpeo je Jovica Nikolić. Zaradom od prodaje meda iz 60 košnica hranio je porodicu, školovao studenta. Kroz suze kaže da mu je za samo dva dana uništen život.
– Deset košnica su potpuno ispražnjene, a u ostalima se dešava nešto čudno. Pčele su agresivne i nervozne, a rojevi se iz minuta u minut smanjuju. Očajan sam jer sam u pčelarstvo uneo svu svoju ljubav – kaže Jovica.
Da se dešava nešto čudno, on je primetio u ponedeljak ujutro. Kada je ušetao bos među košnicama, prvo je osetio nekoliko uboda u nogu.
– Zaprepastio sam se kada sam pogledao travnjak jer je bio prekriven uginulim insektima. Pčele koje su još bile žive, po zemlji su se okretale dezorijentisano – priča sa suzama u očima.
I njegova supruga Jelica ne može da skrije tugu.
– Prvo nam je RTB oduzeo zemlju kako bi se zbog širenja rudnika izgradilo groblje pa su nam oduzeli zdravu vodu, a sada smo izgubili pravo na rad, na vazduh, pravo da volimo posao kojim se bavimo – kaže ona.
Za sada se ne zna uzrok ovoj misteriji, ali seljaci ne isključuju da je sve to posledica zagađenja iz RTB-a.
– U nedelju se na selo sručio gust dim koji je terao suze na oči. Ne znam šta je bilo u vazduhu, da li je to bio sumpor-dioksid, arsen… Ne želim da unapred okrivim bilo koga, ali mi iskustvo govori da nikada nećemo dobiti odgovor šta je posredi i ko je odgovoran. Zato, svi u Malom i Velikom Krivelju, gde postoji oko hiljadu košnica, očekujemo pomoć evropskih institucija – rekao je Nikolić.

Tri godine za obnovu košnica
Predsednik udruženja pčelara u Krivelju Svetozar Jovanović, kome su takođe desetkovane košnice, kaže da će neko morati da odgovara zbog ove štete, ali da nikakav novac ne može da nadoknadi tugu koju pčelari osećaju. Kaže da će za obnovu pčelinjih društva biti potrebno najmanje tri godine.

Autor S.Trifunović , Izvor: BLIC

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.