Ministar Dinkić u poseti Boru

0 0
Read Time:58 Second

Danas su u Boru u zvaničnoj poseti lokalnoj samoupravi i RTB-u Bor, Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju, Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, Branislav Zec, zamenik direktora Agencije za privatizaciju, Mišela Nikolić, pomoćnik ministra, Milan Josipović, pomoćnik ministra, Nenad Mijailović, savetnik. Uz delegaciju ministra Dinkića u Boru su visoki gosti i predstavnici kompanije SNC Lavalin iz Kanade koji rade sa menadžmentom RTB Bor sarađuju u izradi vizibiliti sudije vezane za izgradnju nove topionice.

U 11:00 je zakazan razgovor sa članovima Privremenog organa upravljanja opštine Bor a zatim će ministar Dinkić sa svojim saradnicima boraviti u zvaničnoj poseti u RTB Bor. Posle radnog ručka koji je predviđen u hotelu Albo, oko 15:00 delegacija će posetiti Tehnički fakultet u Boru gde će gosti  i održati predavanje a u 17:30 ministar će posetiti Televiziju Bor gde će biti snimljena emisija sa uglednim gostima. U 18:30 u sali Doma kulture u Boru je predviđena otvorena tribina.

U toku večeri i jutra reporteri Bor-grad INFO će pripremiti detaljniji izveštaj o poseti ministra Dinkića Boru.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Ministar Dinkić u poseti Boru

 1. Saljem komentar, koji su do sada objavili: B92-BIZ, RTV, Studio B, Glas javnosti, S media, EMportal i Blic.
  Sinoc je TV-Bor prikazala intervju sa Dinkicem. On je rekao da ce nova pec imati kapacitet od 80.000 tona katodnog bakra. Pri sadasnjoj ceni bakra na svetskom trzistu, RTB bi godisnje ostvarivao bruto proizvodnju u vrednosti preko 700 miliona dolara, zajedno sa plemenitim metalima i ostalim proizvodima. Konsultanska kanadska firma Lavalin je predlozila izvanrednu finsku tehnologiju Outokumpu, po kojoj se vec proizvodi 50% bakra i oko 30% nikla u svetu.
  Najveci proizvodjaci bakra u svetu su: Codelco Chile, BHP Billiton Group, Phelps Dodge Corp., Anglo American Plc., Rio Tinto Group, Grupo Mexico Sa, KGHM Polska Mied`, Norilsk Nickel Group, Freeport-McMoRan, Copper & Gold Inc, Corporation Kazakhmys itd. Svi rudarski i metalurski troskovi zajedno u takvim kombinatima ne premasuju 2.500 $/t, a trenutna cena je oko 8.000 $/t. Vise puta sam napisao da je jedina razlika u proizvodnji bakra i u svercu droge u tome da se bakar legalno proizvodi i prodaje, a da je stepen zarade otprilike isti.
  I nasa proizvodna cena nece biti mnogo veca od 2.500 $/t, pod uslovom da nema kradje, promasenih investicija, stetnih ugovora, namestenih tendera itd. Mi Borani kazemo: “Hvala Bogu, svanulo je”, dok neki komentatori pisu krajnje neozbiljno o RTB-u.
  Boza Bogdanovic, Bor

 2. Au, Božo, prijatelju moj, ovaj tvoj komentar je dobar primer za moju tvrdnju da ni jedan stručnjak individualno ne može realno sagledati rešenje nagomilanih problema u RTB Bor. Naime, tvoja tvrdnja da „nasa proizvodna cena nece biti mnogo veca od 2.500 $/t, pod uslovom da nema kradje, promasenih investicija, stetnih ugovora, namestenih tendera itd“ je apsurd. Pod uslovom da nema kradje, promasenih investicija, stetnih ugovora, namestenih tendera itd., cena bakra u koncentratu proizvedenom iz rudnika u RTB Bor ne može biti niža od 6.000 USD/t, i to u idealnom slučaju. Ako bude kradje, promasenih investicija, stetnih ugovora, namestenih tendera itd., kao što je sada, cena bakra u koncentratu će biti na nivou 8.000 USD/t + 350 USD/t za topioničku preradu. Da li ti znaš da je cena koštanja tone katodnog bakra proizvedenog u RTB Bor u 2009. god. bila 8.403 USD/t, a da je njegova srednja prodajna cena bila 4.960 USD/t i da se po svakoj proizvedenoj toni bakra u 2009. god. gubilo 3.443 USD/t, odnosno za proizvedenih 17.137 t ukupno 59 miliona USD. Ako Dinkić i Sosa to neznaju ili ne žele da znaju, ti, kao čovek koga poštujem i smatram poštenim, to moraš znati.

 3. Mnogi Borani s nestrpljenjem ocekuju moj odgovor postovanom g. Sovarosu. Ne zelim da komentarisem rudarske troskove proizvodnje bakra (sadasnje i buduce), vec to prepustam rudarskim strucnjacima. Osnovni red je da i oni nesto napisu o tome. U komentaru sam naveo cenu kostanja bakra u najboljim svetskim kobinatima, gde se tacno znaju radni zadaci i obaveze svih zaposlenih, od cistacice do direktora i preds. UO. U svakom slucaju da su svi rudarski troskovi manji u kombinatima koji proizvode preko milion tona katodnog bakra od nasih buducih, kada budemo proizvodili 80.000 tona. Ali, ni nasi ne mogu biti duplo ili troduplo veci, ako se pravilno koriste svi resursi. Citiram pasus iz Metalurskog programa, koji sam uradio za potrebe STINS-a:
  »Iz Tabele 16. se vidi da je granica rentabilnosti baznog dela TIR-a, ako se suvi koncentrat bakra nabavi po ceni od 70% od cene katodnog bakra na svetskom trzistu (bez obzira da li je u pitanju uvozni koncentrat, ili koncentrat iz rudarskih pogona RTB-a), i ako vaze ove cene normativa i ostalih materijalnih i nematerijalnih troskova:
  – sadasnje stanje, za prosecnih 650 $/t + tehnolosko iskoriscenje (ukupno 1.088 $/t): granica rentabilnosti je oko 2.800 $/t ;
  – II i III faza: granica je oko 2.300 $/t katodnog bakra na svetskom trzistu ;
  – VI faza: granica je oko 1.800 $/t katodnog bakra na svetskom trzistu.« (zavrseno citiranje)
  Napomena B.B. Sadasnje stanje (oko 92% iskoriscenja na bakru, mala proizvodnja, visoki normativi), II ii III faza (oko 95-96%, povecanje proizvodnje, smanjenje normativa), VI faza (uhodana nova tehnologija). (zavrseno citiranje)
  Pri sadasnjoj ceni bakra od oko 8.000 $/t, TIR moze kupiti koncentrate po ceni od 5.600 $/t (70%), pri cemu ostvaruje bruto prihod od 2.400 $/t (30% od cene koncentrata na svetskom trzistu, f-co luka Prahovo). TIR bi zaradio preko 1.300 $/t. Medjutim, u usluznoj preradi, TIR pravi gubitke od najmanje 900 $/t bakra, a u “Gencicevoj vili” u Zajecaru su i dalje samo sitni lopovi. Ponovicu jos jednom komentar od pre nekoliko dana:
  Vlada je na svom sajtu objavila ceo novi sastav UO RTB-a, TIR-a, RBB-a i RBM-a, koji vazi od 25. februara. Bas me interesuje, ako bi smo, naprimer, osnovali zemljoradnicku zadrugu u najmanjem selu u Borskom okrugu, da li bi stanovnici okruga bilo koga od njih predlozili za clana UO, ili, nedaj Boze, sefa zadruge. Ne verujem, a neka me neko javno demantuje. U toku kampanje 1993. godine rekao sam kao predstavnik OO DS, u direktnom prenosu na borskom radiju, da za tadasnje direktore RTB-a vazi pravilo: “Kada bi ste im dali cetiri prvoklasne ovce na cuvanje, prvu bi jos iste veceri izgubili, drugu pojeli, trecu prodali, a od cetvrte bi nestrucnom ishranom napravili polu-crkotinu, za koju bi rekli da vise vredi nego prvobitne cetiri ovce prve klase.”.
  I?! Sta, i. Ovce su ovce, a RTB-ovi direktori i clanovi najnovijeg UO nesto sasvim drugo. Svi odreda su strucnjaci, eksperti i savetnici (za “trla baba lan”).
  Boza Bogdanovic, Bor
  P.S. U utorak dolaze u Bor predstavnici Lavalina, min. Dinkic sa svitom i pojedinii clanovi UO. Potpisace Ugovor o izgradnji nove tehnologije u Topionici, u inat “nevernim Tomama”. Hvala Bogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.