Milutin Simić: Ugalj nabavljen po Zakonu!

Vršilac dužnosti direktora JKP “Toplana” u Boru, Milutin Simić, izjavio je danas da je nabavka uglja neposrednom pogodbom bila u skladu sa zakonom i da građani ne treba da brinu za kvalitet grejanja u ovogodišnjoj grejnoj sezoni.

“Ugalj za ovogodišnju grejnu sezonu, ukupno 41.000 tona, naručili smo od kompanije “MBM” sa Uba po ceni od 496 miliona dinara, pošto se na tender za nabavku nije javio nijedan ponuđač. Komisija koju su činili predstavnici opštine i JKP “Toplana”, odlučila je da se opredelimo za “MBM”, jer su uzorci kvaliteta uglja potpuno u saglasnosti sa onim što je potrebno da i kvalitet grejanja bude dobar”, rekao je Simić na konferenciji za novinare.

Na poziv za učešće na tenderu, koji je raspisan 9. avgusta, do 13. septembra nije se javio nijedan zainteresovani isporučilac, objsnio je Milutin Simić, pozvavši se na član 122 Zakona o javnim nabavkama, kojim se predviđa da se u oblasti nabavke energenata ovaj zakon ne primenjuje.

ZBOG SAMOINICIJATIVNE NABAVKE UGALJA, BORSKIM PREDUZEĆIMA PRETI BLOKADA!

Simić je dodao je prednost ove nabavke u tome što je “MBM” dao grejs period plaćanja do 15. januara, ali i menice da će isporučiti ugalj.

“Ovo je prvi put da u Boru dobavljač daje menice, a ne “Toplana”, koja treba da izdvoji novac za nabavku energenata. Sve spekulacije da će javnom sektoru biti blokiran račun od strane prethodnog dobavljača uglja “Moma Morava” na osnovu menica su netačne, jer se prema toj firmi redovno izmiruju mesečne obaveze u iznosu od 45 miliona dinara”, rekao je Simić, što nam je u telefonskom razgovoru potvrdio predsednik opštine Aleksandar Milikić.

Simić je još dodao da će ove godine na lageru biti kvalitetan ugalj a ne “prašina” koja je ovom javno-komunalnom preduzeću zadavala ogromne probleme i loš kvalitet grejanja.

“Sa ovako kvalitetnim ugljem grejnu sezonu ćemo početi samo sa jednim kotlom, čime ćemo uštedeti novac za utrošenu električnu energiju. Pri tom smo izvršili i velike uštede jer smo sami remontovali kotao”, kazao je on.

Simić je rekao da su u toku radovi na vrelovodu kod gradske pijace, gde je ustanovljen proboj tokom hladnih proba.

Tople probe započeti 1. oktobra, a grejna sezona na vreme, dve nedelje kasnije.

 

Izvor: Ist Media

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.