MIHAJLOVIĆ: NE POSTOJE UGOVORI DRŽAVE SA RIO TINTO

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

„Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma, kako to možemo da čujemo. Sve je javno, nema nikakvih ugovora. Ne mogu da stavim na sto nešto što ne postoji. Ono što postoji je elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da znamo sa koliko litijuma raspolažemo, jer je to kritična mineralna sirovina u svetu. Postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter. Nikakav ugovor između Vlade i ‘Rio Tinta’ ne postoji“, rekla je Mihajlović.

IZVOR  (Beta, 12.30.2021)

Ona je za TV Insajder istakla da je sve što je kompanija Rio Tinto do sada uložila, njen poslovni rizik, i ponovila da neće biti doneta nijedna odluka dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu.

„Ja bih sačekala studije, pa da onda razgovaramo, ali treba svi da znaju da nećemo uraditi ništa što je protiv zakona, države i naroda. Svi zakoni su u skladu sa EU, kao i svi standardi zaštite životne sredine“, rekla je Mihajlović.

Novi Sad blokada Foto: Radovan Balać

Govoreći o elektroenergetskoj situaciji u Srbiji, ona je navela da je neodgovorno rukovođenje dovelo do problema u tom sektoru, ali da je najvažnije da je obezbeđena dovoljna količina električne energije i za domaćinstva i za celokupnu privredu, i da je neophodno da se promeni funkcionisanje u „Elektroprivredi“ (EPS).

Istakla je da je Ministarstvo rudarstva i energetike uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti da osigura energetsku bezbednost i stabilnost, a da je to što su blokovi ispali sa mreže rezultat „nečinjenja u EPS-u“.

Odgovarajući na pitanje o otvaranju Polja E u Rudarskom „basenu Kolubara“, Mihajlović je rekla da je ministarstvo proteklih meseci ukazivalo na nedostatke u projektno-tehničkoj dokumentaciji i da je EPS duže vreme obavljao radove bez dozvole i pre nego što sam ona postala ministarka rudarstva i energetike.

„Mi smo od početka tražili da se završi projektno-tehnička dokumentacija. Tehnološka disciplina je uslov, jer postoje zakoni i pravila koja treba da se poštuju. Sve je završeno i zvanično je EPS dobio odobrenje“, rekla je ona.

Mihajlović je, govoreći o finansijskoj šteti koja je izazvana neplaniranim uvozom struje, rekla da će tačni podaci biti objavljeni kada se sve završi, ali da se šteta meri u stotinama miliona evra, i ponovila da u narednom periodu treba da se razgovara o svim izvorima energije, pa i o modularnim nuklearnim elektranama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.