MARKO STOJANOVIĆ: ZAR JE MORALA PANDEMIJA DA NAM POKAŽE …

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

„Ako mislite da su umetnici beskorisni, probajte da provedete vreme u karantinu bez muzike, knjiga, poezije, filmova i slika“, a ja bih dodao i pozorišta i televizije i video-igrica i skulptura…“

SANJA ĆULIBRK IZVOR: B92

Glumac i reditelj Marko Stojanović snimio je kratki film „Pantomimom protiv korone“ i njime učestvovao na konkursu koji su Ujedinjene nacije raspisale kao izazov kreativcima u borbi protiv koronavirusa. Za B92.net glumac govori da je i ranije pokušavao da plan i program studija glume prilagodi novim medijima, tehnologiji, ali da nije nailazio na dozvolu od gazda privatnih fakulteta na kojima je radio, ali i kolega glumaca koji glumu vide isključivo u pozorištu.

“Ovakvi događaji su opomena i čovečanstvu i pojedincu da moramo da brinemo jedni o drugima i dokaz da i pojedinac ipak utiče na celu zajednicu, da svet zavisi od svakoga od nas i da je planeta jača što smo mi složniji u dobru.“

Zbog čega je važno da kultura bude sada onlajn, da privremeno promeni oblik i bude nam dostupna?

“Ova pandemija i vanredno stanje su za samo mesec-dva učinili više za digitalizaciju poslovanja i kulture nego sve strategije do sada napisane. U raznim razgovorima o umetnosti u virtuelnom svetu sam nailazio često na veliki otpor kod kolega iz sveta kulture. Odavno sam pokušavao i plan i program studija glume da prilagodim novim medijima, tehnologiji, tekovinama 21. veka, ali to mi nikada nije bilo dopušteno od strane gazda privatnih fakulteta na kojima sam radio, ali i kolega glumaca koji glumu vide isključivo u pozorištu, na realnim daskama, sa stvarno prašnjavom zavesom koja se otvara na početku predstave.

Zar je morala da dođe pandemija da nam pokaže da to može i drugačije? Fantastično je koliko je i naša kulturna baština postala dostupna na internetu u proteklih par nedelja. Tako ćemo kulturu učiniti i zanimljivijom generaciji Z, ali i pomoći svetu da nas bolje upozna kao fin, pitom, kulturan svet koji je tu odavno.“

Postoji stranica na društvenim mrežama #umetniciprotivkorone. Na koji način se umetnici na toj stranici bore protiv korone?

“Umetnici nisu lekari, ali jesu doktori za dušu! A kako vreme odmiče i kad sve ovo prođe, najviše će nam trebati doktori za dušu.

Umetnici su ti koji će svojim stvaralaštvom da vam odagnaju negativne misli, da vas smire, da vam pomognu da kvalitetno provedete vreme u kući, sami ili sa porodicom. Umetnici će vam brusiti duh i podizati moral.

Čuveni pisac horora Stiven King je pre neki dan objavio na Tviteru: „Ako mislite da su umetnici beskorisni, probajte da provedete vreme u karantinu bez muzike, knjiga, poezije, filmova i slika“, a ja bih dodao i pozorišta i televizije i video-igrica i skulptura i…..

I pored toga što su slobodni, samostalni umetnici, na ivici gladi jer zarađuju za život jedino kad prodaju ulaznicu ili samo svoje delo, oni nesebično i potpuno besplatno daruju ljude putem interneta svojim stvaralaštvom i tako se umetnici bore protiv korone.“

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.