Mali Felps, iz Bora

0 0
Read Time:3 Minute, 52 Second

Autor: Darko Lađević

Bor, mali rudarski grad u Srbiji, je dao puno. Oblast u kojoj nije zaosatajao je i sport. Velika imena su svoje prve korake i rezultate napravila baš ovde izmedju velikih rudničkih dimnjaka, izuzetne prirodne okoline i klime  koja pruža prvoklasne uslove za pripreme sportista. Jedan od budućih velikana koji je započeo svoju sportsku karijeru baš u ovom malom gradu je i Marko Krtinić.

O malom Marku Krtiniću, budućem šampionu  iz Bora, Aneta Arifi  kaže: „Marko je počeo da trenira sa sedam godina i na početku sam primetila veliki talenat, i iako nije trenirao u kontinuitetu, dobri rezultati nisu izostali. Njegovim rezultatima mogu da pozavide i nekoliko godina stariji, s obzirom da još po godinama ne spada ni u najmladju kategoriju, a bili bi možda i bolji da je  bilo boljih uslova tj. više treninga.

Dakle,  u vodi je ukupno šest meseci i sve stilove plivanja je dobro savladao što je veliki uspeh. Ima rezultat koji ga svrstava medju deset  najboljih u Srbiji s obzirom na svoje godište. Na takmičenjima na kojima je bio, plivao je upravo sa tri-četiri godine starijima od sebe i imao je zavidne rezultate. Ima dosta i fizičkih predispozicija što uz njegov talenat garantuje uspešnu budućnost , a što za ove dve godine mog rada sa preko 300 dece nisam još videla.  Još uvek radi odnosno uči sve tehnike plivanja ali za sada mu najbolje ide prsno plivanje i mislim da će tu postići najviše.  Mogu da prognoziram da će i u mešovitom stilu da postigne izuzetne rezultate jer je jednostavno talentovan. Svakim treningom je sve bolji i bolji.“

I Milica ima dobre rezultate

„Marko nije jedini. Tu je i Milica Marković iz Šarbanovca koja je takodje veliki talenat kao i Marko i ima rezultate slične njegovim.Imamo mnogo druge dece koji možda još nisu pokazali šta znaju, ali uslovi su teški i nadam se da će se jednog dana pozitivno rešiti.“ – dodaje Aneta
Gordana Krtinić, majka ovog talentovanog dečaka, o svom trećem, najmladjem detetu nam je rekla: „Maki  će 27. maja će napuniti  deset godina, i od malena je prilično dobro dete i uopšte nije težak za saradnju. Naučio je da pliva sa 4 godine, a početkom 2008. godine smo došli kod Anete i počeo je da se ozbiljnije bavi plivanjem, kada je ona i primetila njegov talenat. Rekla je da baš ima konstituciju dobrog plivača, pa su ga kasnije i prozvali „Mali Felps“ s obzirom da i fizički liči na ovog šampiona  iz mladjih dana. Pored taletna bitno je i to da baš voli da pliva. Problemi sa radom borskih bazena su uticali na to da za ove dve godine ima samo 6 meseci  treninga, ali i dalje je uporan, kako on tako i Aneta, i nadamo se da neće izostati dobri  rezultati.“

Skroman ali vredan

Posle treninga, čekamo da se Marko obuče i konačno mu postavljamo  pitanje odakle ljubav prema plivanju. Skromno, ovaj učenik trećeg razreda osnovne skole „Dušan Radović“ iz Bora,  odgovara da mu se jednostavno ovaj sport svidja, da se već dve godine bavi plivanjem i da svaki trening isčekuje sa nestrpljenjem.  Jednostavno želi da bude dobar plivač. Bez mnogo reči odgovara u maniru velikih i mnogo starijih kolega šampiona. Uverili smo se da je u bazenu sasvim druga priča i da daje sve od sebe, dok pliva i sluša savete trenera. Od rezultata nam je napomenuo osvojene medalje u Kruševcu u Jagodini, prvo i treće  mesto u disciplini prsno odnosno kraul.

I Sportski centar Bor ima svetlu buducnost

Po rečima Anete Arifi , trenutni uslovi za rad u Boru nisu sjajni:„Imamo dosta problema koji će se vremenom rešiti, s obzirom da postoji volja uprave Sportskog centra ali i Plivačkog saveza Srbije da bazeni pruže pun kapacitet. Samim tim i ova ustanova može poslovati izuzetno dobro jer, poredjenja radi, želim da napomenem da jedan dan takmičenja može doneti oko 200.000, da mesečni prihod od treninga klubova garantuje preko 600.000 dinara u kasi ustanove. Kada se tome dodaju prateće aktivnosti, milionski iznosi su garantovani što bi ovu jedinstvenu ustanovu u Srbiji dovelo na zavodno mesto čime bi se  pružiili maksimalno dobri uslovi našoj deci, takmičarima i klubovima koji bi uzvratili vrhunskim rezultatima. Samim tim bi i Marko i Milica bili medju najboljima u Srbiji. Za Marka već mogu da tvrdim, pošto trenutno, više radim sa njim, da  bi bio medju prva tri-četiri juniora u Srbiji.“
Nadamo se da će ustanova Sportski centar Bor imati snage da izdrži ova teška vremena i pruži svoj maksimum kako u delu koji najviše zanima malog šampiona i njegovog trenera, tako i generalno kako bi ovaj kompleks, jedinstven u Srbiji vratio stari sjaj. Svima želimo puno uspeha.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Mali Felps, iz Bora

  1. Fantastičan tekst!
    Naši bazeni su medju najboljima u Srbiji! Samo da se reše sitni problemi oko grejanja možemo i Čaviću da ponudimo mogućnost treniranja!

    Posebno mi je drago za naše klince! Velika podrška Aneti u radu sa njima!!

  2. Odlican ti je tekst, Darko. Jasan i sveobuhvatan. Imas samo poneku gramaticku i slovnu gresku…I tema ti je takva da treba da se zastide oni koji nisu promovisali ovu decu, a u mogucnosti su da to urade. Deci zelim da zablistaju na najvecim svetskim bazenima i da ih u tome u stopu prati njihov nastavnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.