Dugovanja javnih preduzeća milijardu dinara

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Nakon uvođenja privremenih mera u opštini Bor, tračak nade za brojne zaposlene
Autor: B. K., Danas

Bor – – Od zahteva Opštinskog veća u Boru za raspuštanje opštinske skupštine i uvođenje privremenih mera, do Odluke o obrazovanju Privremenog organa opštine Bor prošlo je više od dva meseca.
Naime, na sednici 28. decembra članovi borskog Opštinskog veća zaključili su da se od resornog ministarstva zatraži da Vladi Srbije predloži da „što hitnije raspusti SO Bor i obrazuje Privremeni organ opštine’’, a republička Vlada je to prekjuče i učinila na svojoj sednici.

U međuvremenu većina računa opštinskih javnih preduzeća i ustanova je u blokadi, a dugovanja im se nezvanično procenjuju na oko milijardu dinara. Opštinski budžet za 2010. nije usvojen, pa dugovi ne mogu da se servisiraju, plate kasne, zaposleni u javnim preduzećima strahuju za svoja radna mesta, a svoje nezadovoljstvo iskazali su i protestom početkom februara, koji je zbog nezabeleženog kolapsa u gradu, izazvanog teškoćama u poslovanju javnih komunalnih preduzeća, organizovao Samostalni sindikat .

Zahtev Vladi za uvođenje privremenih mera upućen je i sa ovog protestnog skupa. Potrebu za uvođenjem privremenih mera nakon odluke Vlade, novinarima je kratko obrazložio Darko Mihajlović, potpredsednik Opštinskog odbora DS.

– Raspuštanje borske skupštine i formiranje Privremenog organa bilo je nužno, jer bitne oblasti u Boru nisu funkcionisale i stanje je izuzetno kritično u mnogim sferama, rekao je Mihajlović, koji je tom odlukom imenovan za člana Privremenog organa.

Opštinska skupština u Boru ima 35 odbornika iz pet političkih partija i jedne grupe građana. Posle lokalnih izbora 2008. godine, pojedinačno posmatrano, najbrojniji su bili predstavnici SRS koji su imali 13, i DS sa 11 odbornika. Vladajuću koaliciju činili su SRS, DSS, Pokret Živim za Krajinu Boška Ničića i Vlaška demokratska stranka, dok su u opoziciji bili DS i SPS.

Podsećamo da su međusobna optuživanja stranaka na vlasti o načinu vođenja grada dovela do političke krize u Boru, pa su dojučerašnji koalicioni partneri Srpska radikalna stranka i Pokret Živim za Krajinu bili na jednoj, a Demokratska stranka Srbije i Vlaška demokratska stranka Srbije na drugoj strani. J.

Mandat osam dana nakon objavljivanja

Za članove privremenog organa koji će voditi opštinu i organizovati lokalne izbore imenovani su još Žika Golubović ( DS) koji će biti i predsednik Privremenog organa, Branislav Rankić (SRS) , Dragan Žikić (SPS) i Predrag Balašević iz Vlaške demokratske stranke Srbije. Njihov mandat počinje osam dana po objavljivanju odluke Vlade Srbije o uvođenju privremenih mera u opštinu Bor u Službenom glasniku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Dugovanja javnih preduzeća milijardu dinara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.