Mala borska vampirologija

0 0
Read Time:3 Minute, 17 Second

Piše: Teofil Pančić

Bio sam jednom u Boru: prijatno mesto za život, pod uslovom da živite negde drugde. Počelo je tako što sam u autobusu zagubio mobilni telefon. Onda sam se za večerom – nakon što smo pisac kojeg zovu Magični i moja malenkost otpričali svoje u Gradskoj biblioteci – glupo, uzaludno i suvišno posvađao s mladim, školovanim idiotom koji mi je objašnjavao svoju varijantu „ Srbi svi i svuda “ teorije, lingvistički zasnovanu. Posle sam bauljao pustim mestom, nad kojim dominiraju nestvarno veliki i ružni dimnjaci.

Onda nisam mogao da uđem u hotel, jer je recepcioner džonjao na neodređenoj lokaciji. Kada sam nekako ipak ušao, naručio sam buđenje: ispostavilo se da se ta sofistifikovana usluga vrši ručno – lupanjem o vrata. Na koncu je nekako ipak svanulo, seo sam u autobus i krenuo kući, sasvim jasno osećajući talog otrovne prašine u grlu, formiran tokom jedne jedine noći.

Čitam u novinama da će čovek, inače po velikome dobru zapamćen, koga zovu Hadži Struja (biće, zbog njegove energičnosti, zašto bi inače?), biti glavni urednik javne borske televizije. Dobro, to svakako nije tako glamurozno kao biti generalni direktor „Politike“, ali svaki (novi) početak je težak. Ta, nije li se mnogi zatureni palanački dopisnik nekog kupusnog lista dočepao zvezdanih visina upravo u vreme kada je Hadži Struja drmao vertikalom srpskog novinarstva! Posle se, nakon onog petog oktobarskog dana, Hadži S. bio nešto „izgubio u svim pravcima “ (M. Vasić), s posebnim naglaskom na bratsku i prijateljsku Kubu. Na Kubi je vazduh čist, baš kao i more, tamo se ionako ništa ne proizvodi, pa nema ni zagađenja: kanda je g. Hadži na tom ostrvcetu slobode, poslednjoj oazi koja se odupire zlom Novom svetskom poretku (dobro, tu je još i drug Kim Jong Il, „ Dragi Vođa“ ), akumulirao dovoljne zalihe čistog vazduha, pa mu teška borska ugljena prašina neće tako preteško pasti – naročito ako svoju odgovornu dužnost bude obavljao iz Beograda.

Dobro, ali kako je uopšte došlo do ovog senzacionalnog transfera? Tako što ga je angažovao izvesni građanin Saša M, koji je do nedavno bio poznat kao menadžer Marije Š, molitvene šampionke Evrovizije. A koji je sada, gle, predsednik upravnog odbora borskog javnog RTV servisa. Biće, zbog svojih nebrojenih zasluga za borsko novinarstvo, a i šire. Zanimljivost: izdavačka kuća koju vodi počasni kubanski konzul Hadži S. nedavno je objavila knjigu narečenog gospodina eks-menadžera (ovaj je, dakle, i književnik: znate već ono, nešto kao Ivo Andrić, samo bolje). U slobodno vreme je “blizak radikalima“ , pa je to bila i njegova raspevana štićenica. I sada je, eto, jedan moralno-intelektualni gorostas pozvao drugog moralno-intelektualnog gorostasa da se zajedno angažuju oko Javnog Interesa. U Boru, za početak. Posle, kad ekspandira nasušna potreba javnosti za njihovim uslugama, stvar će se neminovno proširiti, kao neka infekcija.

U međuvremenu, izdavač Hadži S. objavio je novu knjigu suptilnih smatranja i snatrenja Mirjane M, naše dične predstavnice u Moskvi i okolini, inače rodom iz Požarevca. Nemam ništa protiv: svako je, ama baš svako, slobodan javno smatrati i snatriti, ako se nađe neko da mu to objavi. Samo, već zamišljam sledeći scenario: upravnik Saša i direktor Struja angažuju Mirjanu M. kao javnu TV-proročicu i političku gataru – tradicija gatanja, vračanja i sličnog u istočnoj je Srbiji ionako duboko ukorenjena – i onda njena emisija, zbog neslućenog treš potencijala, postane kultna roba koja na piratskim DVD preplavi Srbiju, pa je onda otkupe i druge stanice, i tako se mili lik i neodoljivi glas Mirjane M. vrate u naše živote na velika vrata… Košmar? Pa dobro, ukusi su različiti, neko voli popa, neko popadiju, a statistički je moguće da bi neko voleo i požarevačku zvezdočatku. Poznavao sam jednog koji je vino obogaćivao sirćetom, varijeteti ljudskosti su neizbrojni.

Ima li ova priča naravoučenije? Ma, nema. Osim ako ne mislite da ona prigodno pokazuje šta vam se nužno dogodi kad izaberete rikverc kao svoju opciju, bilo to u Boru ili gde god drugo: vampiri počnu da obleću oko vas, a nigde belog luka u blizini. Ali ja vam to nisam rekao.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.