Lekovita svojstva Majčine dušuce

Majčina dušica je biljka koja se od davnina koristi kao začin u kulinarstvu, a u narodnoj medicini za ublažavanje mnogih zdravstvenih stanja.
Ono što je čini lekovitom i posebnom su njena esencijalna ulja, a glavna supstanca kojoj se pripisuju lekovita svojstva majčine dušice je timol koj ima snažna antiseptička svojstva.
Timol pomaže u podizanju omega 3 asnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.
Ova biljka nema nijedan štetan sastojak, pa čaj od majčine dušice možete da pijete uvek, u neograničenim količinama.
Majčina dušica ima sposobnost da očisti disajne puteve, umanjuje probleme nastale gomilanjem gasova i deluje umirujuće na nerve.
Odličan je izvor vitamina K, C i A, kao i gvoždja, mangana, bakra, cinka, kalcijuma, fosfora, riboflavina. Minerali u majčinoj dušici poboljšavaju funkcionisanje mozga, održavaju zdravlje kostiju i kože.
Samo 2 kašičice zadovoljava čak 20% dnevnih potreba za gvoždjem.
Zahvaljujući vitaminu C koji ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, tako što potpomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca što je ključno za jak imuni sistem.

Majčina dušica eliminiše slobodne radikale, opasne nusproizvode ćelijskog metabolizma koji uništavaju zdravlje ćelija i na taj način jača imunitet i smanjuje šanse za nastanak raka.
Eterična ulja koja se nalaze u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol, koji zajedno čine ovu biljku izuzetnom protiv bakterija i gljivica.
Čaj od majčine dušice ima antiseptičko dejstvo i efikasan je kod kašlja i preporučuje se kao napitak koji pomaže u varenju jer smanjuje nadutost.
Takodje, majčina dušica smanjuje nivo lošeg holesterola, pomaže kod bolova u želucu, utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.