Cene goriva ne prestaju da skaču!

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Cene goriva u Srbiji, u poslednjih mesec i po dana, porasle su tri do skoro sedam dinara u zavisnosti od vrsta derivata, pa je tako benzin skuplji 3,35 dinara, evrodizel 6,54 a auto-gas 6,76 dinara, piše „Politika“.

Razlog za poskupljenje na pumpama je taj što je barel nafte početkom oktobra otišao na 86 dolara. S ovakvim cenama na pumpama evrodizel je u Srbiji među najskupljim u regionu, piše list.
Skuplje se toči samo u Grčkoj i Albaniji, dok se benzin nalazi među zemljama s jeftinijim derivatima.
Ako se pogleda struktura cene goriva kod nas, jasno se vidi da su državna zahvatanja i dalje veća nego što je kompanijska cena, navodi list.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da je tačno da država više zarađuje na litri goriva od samih proizvođača, te da je problem u velikom opterećenju cene na pumpama.
„Tako se po svakoj litri goriva već više godina izdvaja 2,6 dinara za obavezne rezerve, a njih nema – kaže on i dodaje da ne očekuje da će u narednom periodu doći do dodatnog skoka cena derivata. Definitivne sankcije prema Iranu stupaju na snagu 4. novembra. Kako bi spremno dočekale ovu situaciju zemlje OPEK-a su se već dogovorile kako da obezbede nedostajuće količine crnog zlata, tako da se ni u tom smislu ne očekuju dodatni poremećaji na berzama“, kaže Mićović.
Država nijednim segmentom nije uticala na to da poslednjih meseci dođe do skoka cene naftnih derivata na benzinskim stanicama, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
On je rekao da je rast cena derivata isključivo i jedino posledica rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanja dolara u odnosu na evro.
„To je posledica rasta cene sirove nafte i moje očekivanje je da kad pada cena sirove nafte, to se odražava i na pad derivata na stanicama“, rekao je ministar Antić za Tv Prva.
Cene goriva u Srbiji, u poslednjih mesec i po dana, porasle su tri do skoro sedam dinara u zavisnosti od vrsta derivata, pa je tako benzin skuplji 3,35 dinara, evrodizel 6,54 a auto-gas 6,76 dinara, piše današnja „Politika“.
Razlog za poskupljenje na pumpama je taj što je barel nafte početkom oktobra otišao na 86 dolara.
S ovakvim cenama na pumpama evrodizel je u Srbiji među najskupljim u regionu.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.