Kakva će biti sudbina Kosova? Referendum ili …?

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Zvaničnici Srbije kažu da je za pitanje na referendumu prerano, a stručnjaci da bi vlast aktivnom kampanjom mogla da ubedi građane da podrže razgraničenje kao predlog.

Na pregovore u Rambujeu predstavnici tadašnje Jugoslavije stigli su sa jasnom porukom naroda. Godinu dana ranije građanima je postavljeno pitanje:

„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?“

Skoro 95% izašlih reklo je NE, ali usledilo je bombardovanje. Posle 78 dana rata sa nadmoćnijim protivnikom, uprkos srpskom NE, Kfor dolazi na Kosovo.

Odbrana Kosova referendumom ponovljena je 2006. godine, kada su se Srbi izjašnjavali o novom ustavu. Inicirao ga je tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Predlog su podržale gotovo sve političke stranke, pa i tadašnji patrijarh.

Preambula da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije brzo je pala u vodu.

Kosovski separatisti uspeli su u vekovnoj nameri. Proglasili su nezavisnost. Kakva će biti sudbina trećeg?

„Ja sam saglasan sa vama da smo na nekim referendumima postavljali pitanja koja dozvoljavaju da se glasa o nečemu što možda nije realno“, smatra Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Da li će treće pitanje postavljeno narodu o Kosovu biti drugačije? Dačić kaže da smo tek na kraju početka, jer još nema rešenja u interesu svih.

„Tek posle svega toga bi treba videti ukoliko postoji raspoloženje za prihvatenje tako nečega i ići na referendum, ali mislim da smo daleko od svega toga“, navodi on..

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Srbi jesu za referendum kao rešenje, ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. Za predlog razgraničenja građani bi dali veću podršku, ali ne dovoljnu.

„Ukoliko bi se na bilo koji način vlast ili oni koji su za to da referendum uspe opredelili za neku od varijanti, jedna od onih koja bi mogla da uspe je ta podela. Vrlo uslovno, uz veliku kampanju“, kaže Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

„Neće biti jednostavno da taj referendum prođe, ali je mnogo bolje dobiti pravičan referendum, dobiti realne odgovore, nego napraviti fingiran referendum koji ima za cilj da prebaci odgovornost sa vlasti na građane“, smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

Sagovornici Prve televizije navode da bi u slučaju neuspeha referenduma došlo do političke krize, posle čega bi usledili novi izbori ili promena kursa politike Srbije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.