Kako će se birati gradonačelnici

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

29. septembar 2007 Izvor: B92

Beograd — Još nije jasno kada bi Beograđani, ali i drugi građani Srbije, mogli dobiti nove gradonačelnike.

Posle smrti gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića prestaće i dužnost zamenice gradonačelnika Radmile Hrustanović. Prema rečima Marka Blagojevića iz CESID-a, nove izbore za gradonačelnika bi u roku od 15 dana od završetka mandata trebalo da raspiše predsednik Skupštine Srbije.

U Srbiji, međutim, tek treba da budu usvojeni novi zakoni o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima, kojima će biti definisano da li će gradonačelnici biti birani direktno, a izbori, prema Ustavnom zakonu, treba da budu raspisani do kraja godine.

Blagojević napominje da bi usvajanjem novih zakona o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima moglo da dođe do specifične situacije.

„Tu može da dođe do promene nadležnosti predsednika opština i gradonačelnika. S promenom nadležnosti može lako da dođe do promena izbora, tako da se gradonačelnik više ne bira direktno, nego da ga biraju odbornici u skupštini grada i u toj situaciji bismo u kratkom roku imali nove izbore, posle već održanih izbora za gradonačelnika“, kaže on.

„Znači, bio bi biran novi gradonačelnik na način koji predviđa novi zakon o lokalnim izborima. Shodno tome, mene ne bi čudilo da izbor novog gradonačelnika sačeka novi zakon o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi i opšte lokalne izbore, koji nas očekuju krajem marta iduće godine“, kaže Blagojević.

Funkciju gradonačelnika, dok novi ne stupi na dužnost, vršiće predsednik Skupštine Grada Beograda Milorad Perović, član Demokratske stranke Srbije.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prestanak mandata predsednika opštine, odnosno gradonačelnika, sobom povlači prestanak mandata zamenika predsednika opštine, samim tim i gradonačelnika.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.