INSAJDER: Pregled nedelje

Izvor: INSAJDER

Nepoznato poreklo novca kojim je izgrađen objekat na Pančiću, bez odgovornosti za plaćen, a još neizgrađen Vodovod na Kosovu

Dok je investitorka nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežana Mitković mesecima gradila naočigled nadležnih institucija novcem, kako je utvrdila Uprava za sprečavanje pranja novca, nepoznatog porekla, regionalni vodovod za stanovnike Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice, uprkos tome što je isplaćen iz budžeta Srbije, još nije izgrađen.

Upravo ove dve teme, koje predstavljaju primere zakonskih zloupotreba, nefunkcionisanja sistema i bežanja od odgovornosti obeležile su prethodnu nedelju na sajtu Insajdera. Uz to, sada već neizbežna tema bilo je i rešavanje pitanja Kosova i nastavak sage oko pojma „razgraničenja“. U žiži javnosti ponovo je Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ranije naišao na brojne kritike Poverenika i dela civilnog sektora, a prošle nedelje se nakon više meseci ćutanja oglasio i direktor policije.

Dok predstavnici vlasti najavljuju nove projekte na Severu Kosova, stanovnicima Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka do danas nije omogućeno snabdevanje vodom iz regionalnog vododvoda koji je trebalo da bude izgrađen pre četiri godine.

Iako je novac namenjen za izgradnju vodovoda potrošen, vodovoda i dalje nema.

Uprkos tome što je iz budžeta Republike Srbije za ovaj vodovod isplaćeno devet miliona evra, iz Ministarstva finansija za Insajder tvrde da „ne poseduju dokumente“ koji sadrže informacije o tome koliko je ukupno novca do sada dato za izgradnju vododvoda, kao i da li su odobrena dodatna sredstva za završetak projekta.

I ovaj odgovor, u kome nije data tražena informacija, novinari redakcije Insajder dobili su tek nakon što su to zatražili pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja.
Adresa na koju su nas uputili bila je lokalna samouprava srpskih opština na Kosovu. Od njih smo deo odgovora dobili nakon višemesečnih pokušaja. Na pitanja šta se desilo sa novcem i zašto vodovoda nema odgovarali su aktuelni, ali i bivši čelnici opština na Severu Kosova.

Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, kaže za Insajder da će ovaj projekat biti završen do kraja godine, iako je, kako navodi, izrađen tako da „nikada ne bude urađen“. Spirić tvrdi da su u arhivama opština pronađeni dvojni ugovori kao i da je problem napravljen u startu, kada su prethodne opštinske vlasti izvođačima isplatile avans od četiri miliona evra.

S druge strane, Dragiša Milović i Slaviša Ristić, bivši predsednici opština Zvečan i Zubin Potok za Insajder navode da postoji samo jedan ugovor koji je potpisan 2013. nakon sprovedenog tendera, kao i da je ugovoreno da vodovod bude izgrađen u roku od 18 meseci. Oni ističu da ne mogu biti odgovorni za to što je u međuvremenu novac potrošen, a posao nije završen ni nakon pet godina.

Foto: Insajder

Insajder otkriva: Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je nepoznato poreklo novca za izgradnju objekta na Pančiću

Slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, nakon novog otkrića Insajdera, ponovo je u žiži javnosti i ne prestaje da izaziva sumnju da li se ovde radi o nemoći države da sprovede vlastite zakone ili o nedostatku volje da to učini.

Nove sumnje otvorio je nalaz Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je kontrolisala promet po računima investitorke Snežane Mitković u poslednje tri godine. Prema informacijama Insajdera, Uprava je ustanovila da ona nikako nije mogla da finansira izgradnju objekta od 1.000 kvadratnih metara na vrhu Kopaonika.

Pošto je ustanovila da je poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta nepoznata, Uprava je podatke do kojih je došla prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Razgraničenje – od početne ideje, preko kompromisa, do otuđenja dela državne teritorije

Pojam razgraničenja u kontekstu rešavanja kosovskog problema i ove nedelje različito je tumačen. Sa jedne strane, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić ubeđen je da je razgraničenje nešto što je još samo ideja, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tumačeći izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel ocenjuje „da nas je kancelarka već razgraničila sa Kosovom“.

Ove nedelje, o razgraničenju su se izjasnili i predstavnici opozicije okupljeni oko buduće organizacije Savez za Srbiju, ocenjujući da razgraničenje s Kosovom znači trajno otuđenje .

„Razgraničenje znači voljno precrtavanje granice Srbije i trajno otuđenje dela državne teritorije i to ne samo Kosova i Metohije, već i Preševa. To znači da ćemo se ‘razgraničiti’ i od Dečana i od Pećke patrijaršije i od mnogo čega drugog što predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta“, rekao je, između ostalog, na tribini Saveza za Srbiju Vuk Jeremić predstavljajući program u 30 tačka.

U istom danu, stigla je i podrška predlogu da se za rešenje problema Kosova upotrebi razgraničenje iako i dalje nije jasno šta to tačno podrazumeva. Pedsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u rešavanju problema Kosova, javnu podršku pružili su i gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Oni su se obratili otvorenim pismom podržavajući bilo koje rešenje predsednika Srbije istovremeno se obrušavajući pritom na sve koji su ukazali na probleme etničkog razgraničenja i usprotivili mu se.

Kako se na kraju ispostavilo, konačno rešenje za višegodišnji problem sa Kosovom nadležni u Srbiji, po svemu sudeći, još nemaju. To je zvanično potvrdio i pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da neće da govori o konkretnim rešenjima, jer ih još uvek nema.

Novi pokušaj obmane javnosti u slučaju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

A kakav će Zakon o zaštiti podataka o ličnosti na kraju svega dobiti građani Srbije ostaje da se vidi jer poslednji dokument koji je dospeo u javnost ukazuje da je Evropska komisija imala zamerke na Nacrt zakona, iako je Ministarstvo pravde tvrdilo suprotno.

Nakon što je Ministarstvo pravde uporno navodilo da ne postoji jedinstven dokument sa stavom Evropske komisije o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, takav dokument se pojavio i to iz drugog ministarstva, zahvaljujući Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Nevladina organizacija Partneri za demokratske promene Srbije je na osnovu Zakona od Ministarstva za evropske integracije dobila dokumente sa stavom Evropske komisije o tom zakonu.

Kako se moglo videti iz dokumenta, Evropska komisija je ocenila da Nacrt zakona ne ispunjava baš sve standarde Evropske unije. Oni su naveli da je problematičan po strukturi ali i po suštini pojedinih odredbi, nerazumljiv i neprimenjiv.

EK je konstatovala i da veliki broj izuzetaka od opštih pravila sam tekst čini „previše komplikovanim“.

Po oceni EK, predloženi Nacrt zakona morao bi u potpunosti da bude promenjen kada Srbija uđe u Evropsku uniju, što praktično znači da nije prilagođen evropskim standardima.

Ovim povodom, oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako je saopštio, sada je očigledno da je Ministarstvo pravde „ignorisalo u potpunosti“ kritike EK u vezi s tim Nacrtom, ponavljajući ono na šta je i ranije ukazivao, a to je da je ovakav Nacrt loš.

Ubistvo Ivanovića i Ognjanovića bez epiloga, direktor policije ljut na one koji pale automobile

U ovoj nedelji, obeleženo je i sedam meseci od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića. Poražavajuće, ovaj datum javnost je dočekala sa informacijom da u ovom slučaju nije napravljen nikakav pomak u istrazi.

Nema pomaka ni u slučaju istrage ko je ubio advokata Dragoslava Mišu Ognjanovića u Beogradu 28. jula, a na samom početku nedelje održan je prvi sastanak Radne grupe za unapređenja krivično-prave zaštite advokata i sveobuhvatne analize položaja advokata u Srbiji, formirane nakon Ognjanovićevog ubistva.

Građanima se, ove nedelje, ali putem saopštenja za javnost, posle višemesečnog ćutanja obratio i direktor policije Vladimir Rebić.

Povodom serije paljenja automobila u više gradova Srbije prvo je održan sastanak Direkcije policije sa načelnicima svih policijskih uprava u Srbiji, nakon čega je Rebić poručio da ovi slučajevi unose nemir i osećaj nesigurnost među građane Srbije i da je zato naložio da se počinioci što pre pronađu.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.