GOTOV JE! KAKO ĆE DALJE IĆI!?

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

U ovom trenutku za mene je projekat “Jadar” gotov, izjavila je u utorak premijerka Ana Brnabić, očito uverena da tom izjavom višegodišnji – ili kako tvrdi skoro dvodecenijski – projekat moguće eksploatacije jadarita može da se okonča kad njoj pukne film

IZVOR

Ili kad joj se uklopi u lični plan. A još je zgodno kad liči na čuvenu parolu otporaša iz devedesetih. Gotov je!

Malo pre te istorijske izjave, jedne u nizu, istog dana iz kompanije Rio Tinto objavili su da usporavaju dalju dinamiku rada zato što još nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju.

“Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, prethodno je bilo planirano za 2026. godinu”, navedeno je u saopštenju kompanije Rio Sava Exploration “zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje”.

Premijerka, da li dodatno obaveštena ili viđena partijskom obavezom da posle uspešnog ustavnog referenduma razvuče priču, tvrdi kako Vlada ne želi da izda to rešenje niti da će više išta raditi bez konsultacija s lokalnom zajednicom i meštanima.

Od referenduma o rudniku odustalo se, očito, do daljeg. Postizbornog vremena, mada bi bilo interesantno videti kad bi bio raspisan državni referendum da temu “Rio Tinto ili ne”, da li bi izašlo manje od trećine upisanih građana.

Povodom rešenja o eksploatacionom polju Brnabić je na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom početka projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, objasnila još da to rešenje ne znači eksploataciju već je neophodno da bi se uradila studija o proceni uticaja na životnu sredinu, te da je uvek “transparentno komunicirala” s kompanijom Rio Tinto: “Kada su završili prethodnu studiju o izvodljivosti 2020. godine bila sam u Loznici, držala konferenciju, nisam dobila ni jedno jedino pitanje o zaštiti životne sredine, nikakav negativan komentar o Rio Tintu. Sada čujem i mi ćemo to usvojiti… Videćemo kako će ići dalje.”

Uz opštepoznatu dopunu da nije ona zvala Rio Tinto.

A ni šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre nije bio baš nem i neutralan, pa je istakao kako EU i dalje smatra da bi projekat “Jadar” mogao da bude prilika za društveno-ekonomski razvoj, ali pod uslovom da se sprovodi uzimajući u obzir najviše standarde zaštite životne sredine.

Nekako u isto vreme Inicijativi Kreni-promeni, koja je nameravala da skupljanjem potpisa za narodnu inicijativu u narednih nekoliko dana Skupštini Srbije nametne odustajanje od Prostornog plana Srbije u kojem je Rito Tinto, ali i moratorijum na eksploataciju ne samo jadarita nego svih sličnih ruda u narednih dvadeset godina, fizički je objašnjeno da to – ne ide tako.

Rekapitulacija je prosta – umesto zakonom predviđenih koraka opet će i Kreni-promeni u proteste. Hoće li biti masovniji nego ovih sedmica nakon prvog odustajanja zarad ispunjenja prva dva zahteva videće se već u subotu.

Premijerku, sa druge strane, koja sada odustaje ništa ne obavezuje na kontinuitet i ne daje garancije da li će njena naslednica ili naslednik – makar to bila i ona lično – ono GOTOV JE zaista i da ostvari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.