Gluvi telefoni u Vladi Srbije

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

IZVOR: Politika, 07.02.2009. Autor: E.R.

Odakle će se pare naći za RTB „Bor”, a odakle za „Fijat”

Igru „gluvih telefona”, čini se, započela je ministarka finansija Diana Dragutinović izjavom da će novac za investicije u RTB „Bor” biti obezbeđen iz budžeta, i to preusmeravanjem novca koji je bio planiran za osnivački ulog za preduzeće „Fijat automobili Srbija”. Na pitanje novinara da li to znači da će „Fijat” odustati od uplate uloga od 200 miliona evra, ona je odgovorila „da treba biti realan i priznati finansijsku krizu”.
„Mislim da će ta investicija biti odložena za narednu godinu”, precizirala je ministarka finansija.

Prema ugovoru koji su potpisali „Fijat” i država Srbija, ta kompanija na ime osnivačkog kapitala treba da uloži 200 miliona, a Srbija 100 miliona evra, od kojih je polovina u novcu, a polovina u imovini.
U Ministarstvu ekonomije su potpuno zatečeni i iznenađeni izjavom ministarke finansija. I tvrde da su ministarki finansija u četvrtak već pokušali da objasne šta znači razdeo 621 u budžetu Ministarstva ekonomije, ali da se iz njene najnovije izjave vidi da ona to nije razumela.

U tom razdelu planirano je 17 milijardi dinara, od toga su tri milijarde za start-ap kredite, a 14 milijardi za „Zastavu” i podršku izvoznicima. Od tih 14 milijardi, osam je namenjeno za osnivački ulog države u „Zastavi” i državne obaveze u okviru rekonstrukcije te kragujevačke firme. Preostalih šest milijardi dinara namenjeno je podršci izvoznicima i u okviru te sume RTB „Bor” bi kao izvoznik mogao da dobije između milijardu i milijardu i po dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će u RTB „Bor” biti preusmerena budžetska sredstva, ali ne ona namenjena osnivačkom kapitalu budućeg preduzeća „Fijat automobili Srbija”, već iz posebnog razdela državne kase koji obuhvata izvozne poslove. To znači, kaže Ćirić, da novac za osnivanje zajedničkog preduzeća vlade i „Fijata” od 50 miliona evra ostaje nedirnut u budžetu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.