Fekalne bakterije u javnim česmama u Boru

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

U gradovima se vrši redovna kontrola vode

BOR, KRALJEVO – Zbog bakterija fekalnog porekla otkrivenih u vodi prilikom redovne kontrole javnih česama u Boru, sanitarna inspekcija Borskog okruga zabranila je korišćenje pijaće vode sa sedam gradskih izvora. Voda je neispravna i sa tri lekovita izvora u Brestovačkoj Banji koju mnogi Borani konzumiraju svakodnevno. Voda iz vodovoda koju piju Kraljevčani potpuno je bakteriološki i hemijski ispravna, a kontrole kvaliteta se obavljaju redovno, tako da ne postoji nikakva šansa da građani o bilo kakvom zagađenju ne budu odmah obavešteni.

bor-grad-laboratorija.jpg

Autor: Srbo Trifunović | 26.12.2007 – BLIC

Prema rečima sanitarnog inspektora Tomislavke Mitić voda u Boru je neispravna sa Hajdučke česme, česama u ulici Omladinskih brigada i u MZ Metalurg, zatim Makedonac 1, Rukjavici 2 i 3, sa česme Složna braća u Banjskom polju i sa termalna izvora u Brestovačkoj Banji, čije vode leče bolesti očiju, želuca i nervnog sistema.
U svim slučajevima reč je o prirodnim izvorima koji nemaju nikakve veze sa gradskom vodovodnom mrežom, zbog čega odgovornost njihovog održavanja pripada lokalnoj samoupravi. Prilikom prethodne kontrole ustanovljena neispravnost vode sa česme u ulici Omladinskih brigada, ali i pored toga što je lokalnoj samoupravi naloženo da preduzme mere kako bi se i prostor oko česmi sanirao, to nije urađeno.
– Kako bi se trajno rešio problem, na svim javnim česmama treba da se uradi dobar odvod, otkloni smeće, a prostor ogradi i načini prilaz – objašnjava Mitićeva i navodi primer da je zemljište oko česme Rukjavica 2, zapravo deponija gde se baca đubre iz okolnih kuća pa čak dovozi i traktorima.
U neposrednoj okolini nalaze se i poljski nužnici, kokošinjci i svinjci, što verovatno utiče na kvalitet vode – kaže inspektorka.
Radomir Radosavljević, jedan od žitelja ovog dela grada sa tridesetak kuća, kaže da su ljudi primorani da smeće bacaju u potok u kojem je česma, jer tu nikada nisu bili postavljeni kontejneri.
Miodrag i Stana Jokić, čija se kuća nadvija nad potokom gde su zajedno i deponija i česma sa vodom, očajni su, jer u kući nemaju vodu i do sada su je koristili sa Rukjavice.
– Neverovatno je da u Srbiji u 21 veku još neko čezne za vodom. Kada smo hteli da se priključimo na vodovod, bila nam je potrebna tona dokumentacije, mnogo para i živaca – pojadala nam se Stana.
Aleksandar Macan, direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, rekao je da se sve analize vode u Kraljevu sprovode u skladu sa zakonima i da poseduju takve uređaje koji omogućavaju određivanje organskih i neorganskih komponenti u molekularnim tragovima, i to u svim uzorcima koje se ispituju od vode do životnih namirnica.
On, dr Vladan Šaponjić, epidemiolog u ovom zavodu, i dr Dragana Negojević, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju, time su odgovarali na teške optužbe na račun Zavoda koje je u lokalnim medijima izrekla Vesna Nikolić-Vukajlović, narodni poslanik i predsednik radikala u Kraljevu.
Ona je ustvrdila je da kraljevački zavod nema mogućnosti da vodu redovno kontroliše i da su nekoliko puta kada je bilo stani-pani bivše opštinske vlasti pod pritiscima iz Beograda sprečavale da do građana dođu informacije o zagađenju vode.
– Koliko je voda po standardima Svetske zdravstvene organizacije dobra svedoči i to da ova organizacija dozvoljava upotrebu javnih vodovoda kada se pojavi do pet procenata bakteriološki i čak 20 fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. Jedan uzorak u ovoj godini je 0,006 odsto! – kaže dr Negojević.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.