Dugovi teži od budžeta

0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

Borska prinudna uprava, suočena sa blokadama, računa na pomoć države i Borskog kombinata bakra

Bor – U Boru je od 15. marta nova prinudna uprava. Petočlanim privremenim organom, koji je preuzeo sve ingerencije raspuštenog opštinskog parlamenta, rukovodi Žika Golubović, lekar, predsednik Opštinskog odbora DS, a iz te stranke u upravi je i Darko Mihajlović, sa Tehničkog fakulteta u Boru. U prinudnoj upravi su još i Dragan Žikić (SPS), radikal Branislav Rankić, donedavni predsednik borske opštine, i Predrag Balašević iz Vlaške demokratske stranke Srbije (VDSS). Predstavnici DS i SPS su do uvođenja prinudne uprave, pre deset dana, bili u opoziciji, dok su radikali, predstavnici VDSS, DSS i Pokreta „Živim za Krajinu“ zaječarskog gradonačelnika Boška Ničića činili vladajuću koaliciju, opterećenu međusobnim trvenjima.

– Ovo privremeno rukovodstvo moraće najpre da usvoji budžet za ovu godinu i učini sve što je moguće da opštinska javna preduzeća i ustanove izađu iz višemesečne teške blokade – kaže za „Politiku“ Golubović. – To će biti vraški teško budući da politička i privredna kriza u Boru, izazvana političkim trvenjima u bivšoj vladajućoj koaliciji, traje mesecima. Već smo utvrdili da javna preduzeća, pre svih „Toplana“, „Vodovod“, Direkcija za izgradnju Bora i Preduzeće za stambene usluge, samo za struju duguju nešto više od milijardu dinara. Previše, s obzirom na to da je za ovogodišnje finansiranje svih budžetskih korisnika namenjeno tek 870 miliona dinara. Teško će biti da se sami iskobeljamo iz dugova i zato smo već u pregovorima da nam u tome pomognu Vlada Srbije i Borski kombinat bakra. Računamo da će deo dugova biti reprogramiran, a bitno je i to što ovo privremeno rukovodstvo u većini čine predstavnici DS i SPS, kao u republičkoj vlasti.

Pomoć RTB-a biće i u tome što će najpre ispuniti svoje, velike, neplaćene obaveze prema opštinskim komunalnim preduzećima.

– Decenijama se zna da bez dobre saradnje opštine sa Borskim kombinatom u Boru ništa nije moguće rešiti na pravi način, u interesu svih njegovih radnika i građana – ističe Golubović, i dodaje da to neka dosadašnja rukovodstva nisu imala u vidu.

Biće izuzetno teško napuniti budžet, ali nova borska uprava računa da će biti puniji za desetak procenata više nego u 2009. Golubović kaže da hrabri procena rukovodstva RTB-a da će ovo preduzeće već u drugoj polovini ove godine poslovati znatno uspešnije pošto je cena bakra na svetskoj berzi sve viša i stabilnija. Darko Mihajlović, pomoćnik Žike Golubovića, kaže da će privremeni organ ovogodišnji budžet usvojiti u toku iduće nedelje. Korisnici to s nestrpljenjem očekuju jer oko 650 radnika javnih preduzeća i ustanova ne prima plate i po nekoliko meseci.

Neka preduzeća će, ipak, morati da se oslobode nesposobnih rukovodilaca. Izvesno je jedino, veli Golubović, da neće biti smenjeni direktori Centra za kulturu, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke i Muzeja rudarstva i metalurgije. Ostalima se ne piše dobro. Ne zbog toga što su iz „nepoželjnih“ političkih stranaka, već zbog toga što im preduzeća loše posluju.

Svi se u novoj borskoj prinudnoj upravi slažu da što pre treba krenuti u oporavak borske toplane. I zbog toga što je ona tehnički dotrajala, još više zbog toga što je na daljinsko grejanje priključeno čak 97 odsto stanova, kuća, preduzeća i ustanova.

Pred odobrenjem je kredit nemačke KFW banke, vredan milion i po evra, i tehnička rekonstrukcija daljinskog grejanja mogla bi da počne već u julu. U Boru procenjuju da bi se kod ove banke moglo računati i na novu tranšu kredita od 6,5 miliona evra za potpunu rekonstrukciju toplovodnog i još nekih drugih komunalnih sistema.

Stojan Todorović / Politika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.