Dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rudarstva: Ekskluzivno za Bor GRAD

Teme:

1.Poslovanje RTB Bor u poslednjih 10 godina

2. Blagoje Spaskovski i RTB Bor

3. Vlada RS vs RTB Bor

4. Nova tehnologija / topionica / dali to uopšte postoji

5. Ekološki bilten grada pre 5 god i danas

6. Šta zapravo hoće Kinezi

Stavovi i mišljenja:

1. Poslovanje RTB Bor u poslednjih 10 godina

Period od 2008. do kraja 2018. god., kada je većinsko vlasništvo nad RTB Bor preuzeo inostrani strateški partner,karakterišu nekoliko ključnih činjenica:

− Prvo, na početku tog perioda Vlada RS je donela odluku da posle tri neuspele privatizacije preuzme upravljanje kompanijom. Uz tu odluku u paketu sledi i postavljanje Blagoja Spaskovskog na njeno čelo. 

− Drugo, vlada RS priprema i tokom 2010. god. usvaja program revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta RTB Bor. Vrednost programa tadašnjih 619 M$ (odnos $/€ = 0,7). Realizacija programa počela je polovinom 2011. god.

− Investiciona izgradnja prema programu  je trajala do polovine 2015. god. Planirana sredstva su potrošena, ciljevi programa nisu ostvareni. To se najbolje može videti iz dva članka sa mog bloga, prvi o Biznis planu za RTB Bor, a drugi o projektu rekonstrukcije metalurških kapaciteta.

https://banem8.wordpress.com/2015/03/25/sta-nam-donosi-nova-topionica-u-boru/

− U periodu od polovine 2015. do kraja 2018. god. proizvodne karakteristike poslovanja RTB Bor su definitivno pokazale da je program rekonstrukcije rudničkih i revitalizacije metaslurških kapaciteta potpuno zakazao. Nivo prizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina se jedva držao na 30-tak hiljada tona godišnje(umesto planiranih 80000). U takvoj situaciji vršena je uslužna prerada uvoznih koncentrata (Red Metall) po kriminalno niskim cenama prerade, kako bi se koliko – toliko pred očima javnosti poboljšala slika o poslovanju kompanije. Istina je bila sasvim suprotna. Gubici iz tekućeg poslovanja su sve vreme bili reda veličine od 50 do 100 M$/god.

− Krajem 2018. god. kineska kompanija Zijin postaje strateški partner i većinski vlasnik RTB Bor. Od tada do danas evidentni su napori novog vlasnika da se prevaziđe zatečeno vrlo loše stanje i stabilizuje poslovanje kompanije. Obaveze preuzete ugovorom sa Vladom RS pred novi menadžment kompanije postavljaju vrlo odgovoran zadatak da u roku od tri godine od preuzimanja nivo proizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina podigne na nivo od 120.000 t/god. Za tako nešto potrebno je preduzeti radikalne strateške promene u koncepciji razvoja kompanije, što do sada nismo videli, ali sa nadom da će se realizovati u narednom periodu.

2. Blagoje Spaskovski i RTB Bor

Blagoje Spaskovski je na čelo RTB Bor došao početkom novembra 2008. god. Na toj funkciji je bio punih 10 god., sve do kraja decembra 2018. god., kada je kineska kompanija Zijin preuzela većinsko vlasništvo nad kompanijom. U tom periodu i pored sprovedenog investicionog ciklusa revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta vrednog 619 M$, RTB Bor je redovno proizvodio gubitke reda veličine od 50 do 100 M$/god. 

Prava mera štete koju je Blagoje Spaskovski naneo RTB Bor i držasvi Srbiji najbolje se mogu videti iz članka na mom blogu:

Zbog svega napred navedenog, ja sam 30. 07. 2017. god. Blagoju Spaskovskom napisao otvoreno pismo, u komesam naveo sve razloge koji ga diskvaslifikuju kao direktoraRTB Bor:

https://banem8.wordpress.com/2016/07/30/395/3. 

3. Vlada RS vs RTB Bor

Tokom deset godina „vladavine“ Blagoja Spaskovskog u RTB Bor napravljeno je mnogo štete. Najveća šteta je napravljena u pogrešno osmišljenoj, postavljenoj i sprovedenoj razvojnoj strategiji kompanije. Ulaganja u razvoj raspoloživih resursa nije bila usklađena sa njihovom potencijalnošću, već prema nahođenju pojedinaca na vlasti. Ogromna sredstva od preko pola milijarde € su takoreći „bačena u bunar“. 

Blagoje Spaskovski ne bi mogao niti da osmisli niti da sprovede takvu strategiju da nije imao bezrezervnu podršku sve četiri vlade RS od 2008. god. do kraja 2018. god. Dakle, uz njega odgovornost za katastrofalne posledice loše osmišljene i još gore sprovedene strategije razvoja kompanije RTB Bor osim menadžmenta RTB Bor na čelu s Blagojem Spaskovskim snose i sve vlade RS u stom periodu.

4. Nova tehnologija / topionica / dali to uopšte postoji

Program rekonstrukcije metalurških kapaciteta, kao deo razvojne strategije RTB Bor je katastrofalno osmišljen i još gore sproveden razvojni program.   Mnogo dubioza „krase“ takav projekat, od kojih prvo mesto zauzima cena koštanja metalurške prerade koja je projektovana na nivou od 1463 $/t proizvedenog bakra, dok je svetska cena uslužne prerade bakra na dva ipo puta nižem nivou, odnosno u zavisnosti od godine od 500 do 700 $/t. Bili smo toliko „pametni“ da smo projektovali topionicu koja u samom startu nema nikakve šanse da bude konkurentna ne sa prosekom, već sa najgorim i najskupljim topionicama u svetu. Takav apsurd se, nadam se, neće skoro ponoviti u metalurškoj praksi sveta.

Ostale karakteristike prokjekta rekonstrukcije metalurških kapaciteta RTB Bor detaljnije su opisane u stručnom radu koji sam napisao zajedno sa mojim kolegom, pok. dr  Milanom Dejanovskim i objavljenom na akademskom blogu (www.academia.edu):

https://www.academia.edu/7370554/ESTIMATION_OF_SUCCESS_AND_COMPETITIVENESS_OF_THE_PROJECT_FOR_MODERNIZATION

5. Ekološki bilten grada pre 5 god i danas

Jedan od ključnih ciljeva programa revitalizacije i rekonstrukcije RTB Bor je bio i unapređenje i dizanje nivoa ekološke zaštite i smanjenja uticaja na životnu sredinu. Na žalost, i pored gromoglasne propagande u medijima, dobijenih „priznanja“ i hvalospeva, nivo ekološke zaštite u RTB Bor nije unapređen. 

Vrlo često se zaboravlja se da su rudarska i metalurška industrija jedne od najprljavijih sa izuzetno štetnim uticajem na životnu sredinu i da se tome mora posvetiti maksimalna pažnja pri osmišljavanju i realizaciji rudarskih i metalurških projekata. Takođe se zaboravlja da je osim aerozagađenja(dim, prašina), koje je u Boru smešteno ubedljivo na prvo mesto po značaju, takođe važno zagađenje zemljišta i vodotokova, kojima je u sagledavanjima i razmatranjima stepena štetnosti dat zanemarljivo mali značaj. 

Sve nasleđene ekološke štete iz prethodnog istorijskog perioda od preko 100 godina, koliko traje rudarenje i metalurgija u Boru, egzistiraju i dan-danas, bez jasnog plana i uvida u količinu sredstava za njihovu sanaciju. Ostaje nada da će uticaj na okolinu usled rada RTB Bor u narednom periodu biti značajno smanjen, jer takve indicije daje trenutno ponašanje novog većinskog vlasnika.

6. Šta zapravo hoće Kinezi

Većinskim učešćem u vlasništvu nad RTB Bor i kupovinom prava na eksploataciju rudnog ležišta Čukaru Peki kineska kompanija Zijin je praktično stekla monopol nad kompletnom proizvodnjom bakra i zlata u Srbiji. U RTB Bor trenutno postoje tri rudna ležišta koja su u procesu eksploatacije ( Veliki Krivelj, Majdanpek i Jama) i jedno koje je u pripremi za eksploataciju (Cerovo), ako se uzme u obzir i rudno ležišteČukaru Peki, koje je kupljeno kao posebna celina, to je ukupno pet rudnika.

Posmatrajući veličinu resursa i rudnih rezervi u tim ležištima, odmah postaje jasno da kinezi imaju dugoročne planove vezane za razvoj kompleksa proizvodnje i prerade bakra u Srbiji. Prema ugovoru koji su potpisali sa republikom Srbijom, planiraju da u roku od 6 godina nivo proizvodnje bakra podignu na 240.000 t/god, što je vrlo respektabilna količina koja bi Srbiju svrstala visoko na svetskoj lestvici proizvođača bakra.

Da bi se postigao taj nimalo jednostavan cilj, potrebno je razraditi dobru razvojnu strategiju, koja će se oslanjati na realno dostupnim rudnim rezervama, nimalo ne zapostavljajući razvoj prerađivačkih kapaciteta i uspešno razrešenje ne samo nasleđenih, već i novih ekoloških izazova koji se postavljaju pred tako ambiciozna razvojna opredeljenja. Za ostvarenje svih tih ciljeva biće potrebno još par milijardi $ novih investicija. Poznavajući čuvenu kinesku upornost i strplivost, kao i težnju za harmonijom u svemu što ih okružuje, ni malo ne sumnjam da će kompanija naći najbolji put da realizuje tako zacrtane programe. 

Bor, 31.05.2019.​​​​​

dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rud.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.