Dinkić: Država odustaje od prodaje Bora

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

IZVOR BIZNIS, 01.02.2009.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić obići će u utorak Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, i tamo predstaviti novu strategiju za to preduzeće.

Kako je Dinkić ranije kazao, tom strategijom nije predviđeno raspisivanje novog tendera za RTB Bor.
– U momentu kada je kriza u industriji prerade bakra, procenjujemo da neće biti moguće pronaći strateškog partnera koji bi investirao toliko da postane vlasnik u zajedničkom preduzeću. Zbog toga, mi nećemo prodavati Bor – rekao je Dinkć.
Ministar je rekao da će se umesto raspisivanja novog tendra samo izmeniti uslovi postojećeg i da će se o strategiji vlasništva nad RTB-om razgovarati „u hodu“, u dogovoru s poslovodstvom preduzeća i sindikatima.
Dinkić je nagovestio da će nova strategija podrazumevati da država preuzme jedan deo investicija, kao i da potencijalni investitor neće dobiti u vlasništvo ono što je bilo predviđeno poslednjim, trećim tenderom za strateško partnerstvo.

Trećim tenderom bilo je predviđeno da novi vlasnik RTB-a dobije 67 odsto udela u toj fabrici, dok bi država ostala manjinski vlasnik.
Osim toga, budući vlasnik bio bi u obavezi da investira 300 miliona dolara koji bi bili upotrebljeni za saniranje ekoloških problema, medernizaciju pogona i isplatu poverilaca.
Prethodna dva tendera u toku dve godine proglašena su neuspešnim, jer najbolji ponuđači, rumunski Kuprom i austrijski A-tek, nisu u zakonskom roku obezbedili novac za to preduzeće.
Cena tone bakra na londonskoj berzi metala tada je iznosila oko 9.000 dolara po toni, ali je od oktobra ove godine u stalnom padu i sada je tri puta niža.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.