Danas su Sveti Kozma i Damjan – Vrači

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Kozmu i Damjana, u narodu poznatiji kao Vrači. 
Braća Kozma i Damjan bili su lekari i čudotvorci, tako da se ovaj praznik obeležava se i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.
Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.
Sveti Vrači se obeležavaju uvek 1. novembra po kalendaru SPC (14. novembra po Gregorijanskom kalendaru), a praznik nije upisan crvenim slovom i nije obavezan post.
Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

 

Verovanja

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi „pa su u narodu poznati kao „sveti bezsrebrenici“.
„Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.
Zapisano je, takođe, da je „Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

 

Običaji

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.
Na Vrače po verovanju ne treba ni raditi poslove na velikim visinama.
Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.