Danas je Svetski dan autizma

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Njima se tom prilikom posvećuje posebna pažnja, a stručnjaci napominju da oni i te kako mogu biti ravnopravni članovi društva, ukoliko im se obezbede odgovarajući uslovi i neophodna podrška. U Srbiji, ali i u svetu i dalje ne postoji tačan registar dece sa autizmom, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedno od 160 dece ima poremećaj spektra autizma.

IZVOR

Sandra Ivanković je mama dvadesetogodišnjeg Saše i svojim primerom i deljenjem iskustva osnažuje roditelje koji se suočavaju sa autizmom. Ona je povodom današnjeg dana govorila za 021.rs o uslovima u kojima žive i šta sve treba promeniti u zajednici.

„Saša Ivanković ima autizam. Neverbalan je i potrebna mu je podrška u svakom aspektu. Saša pohađa dnevni boravak, namenjen osobama sa autizmom. Fizički se ne razlikuje od drugih ljudi, lep je i umiljat. Na putu i u povratku u boravak odvozi ga kombi, namenjen deci sa autizmom“, započinje Sandra Ivanković.

Ona objašnjava da je njihov primer atipičan, jer je autizam primećen u četvrtoj godini (do tada je razvoj bio potpuno uredan), što je, kako kaže, vrlo retko, jer se obično javlja oko druge godine, te je uzrok ostao i dan danas nepoznat.

„Suočeni sa takvim izazovom, bili smo suočeni i sa predrasudama, od strane prolaznika do komšija i „prijatelja“, a od države najviše. Tada nije postojala čak ni pokazna karta, bili smo bez adekvatnog dnevnog boravka, bez stalnog tarapeuta (logopeda, defektologa) bili smo bez ikakve podrške – prepušteni sami sebi. Lični pratilac bio je misaona imenica“, navodi Sandra.

Ona dodaje da se svih ovih godina bori da svom sinu pruži sve što je neophodno, a smatra da je Novi Sad vremenom stvorio bolje uslove, koji bi, kako kaže, svakako trebalo još da se poboljšaju.

„Naša deca sada imaju dnevne boravke, lične pratioce, tri obroka, besplatne godišnje karte, pojedini i pomoć u kući. Ipak, utehu nemamo. Statistika govori da se danas rađa jedno od 66 autistične dece, a u 80 odsto slučajeva su to jednoroditeljske porodice. Teško breme nosi taj samohrani roditelj. Dakle, svako 66. dete, koje je deo nas, deo naše populacije. To je nečiji brat, nečija sestra, nečiji komšija. Pružimo im šansu da budu deo nas“, poručuje Sandra.

Šta je autizam?

Prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih Nacija, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije.

Autizam nije retka pojava. Poznato je da, ukoliko se podrazumeva ceo spektar autističnih poremećaja, poremećaj može uticati na skoro šest od 1.000 osoba. Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Tako im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Da li postoji lek?

Lek za autizam nije pronađen. Deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom.

Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.