Danas je Sveti Mrata – Mratidan

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.
Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen.

Prema legendi, prilikom oslepljenja, Stefanu se javio Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.“

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotkošću, blagočešćem, trpeljivošću i blagodušnoću Stefan je pridobio ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad.

Nakon pet godina ponovo mu se javio Sveti Nikola rekavši mu: Došao sam da ispunim svoje obećanje.“
Iz zahvalnosti, Stefan je odmah sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Foto: Wikimedia Commons

Sveti Stefan se upokojio 1336. godine, kao mučenik i pravednik primivši venac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je verno služio. Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja srpskog naroda.
Dan Svetog mučenika Stefana Dečanskog obeleženo je crnim slovom u kalendaru srpske pravoslavne crkve.
Danas se završava period Vučijih dana, koji je počeo na Đurđic.
Verovanja

Veruje se da današnji dan označava početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine pa otud i narodna izreka: „Sveti Mrata, sneg za vrata“ 

Postoji verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Zavetni je dan za sve one koji boluju od očnih bolesti.

Običaji

U ovim danima ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove. 

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.
Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.