Borski Dom kulture: Pazi, pada terasa!

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

d.kulture0408

Utorak, 4. avgust 2009. zvor: Mondo

Direktor Narodne biblioteke u Boru Vesna Tešović upozorila je da preti opasnost od urušavanja terasa zgrade borskog Doma kulture, jer ni posle dve godine nakon pada jedne od njih nije preduzeto ništa da se saniraju dotrajala armatura i beton.

„I pored upozorenja građevinske inspekcije iz 2007. godine, da se svakog časa može obruštili neka od iskošenih terasa, što bi ugrozilo živote ljudi, ništa nije preduzeto da se problem reši“, izjavila je Vesna Tešović na sastanku sa rukovodstvom opštine Bor.

Direktorka je navela da dve godine od opštine nastoji da dobije novac za sanaciju zgrade, ali da do sada nije bilo razumevanja opštinskih čelnika.

„Predsedništvu opštine smo poslali zajednički dopis 14 korisnika zgrade, kojim smo zatražili da se objekat hitno sanira. U finansijskom planu smo naveli da je sanacija naše vertikale neophodna, ali novac, pa ni odgovor, do danas nismo dobili.
Izračunali smo da je od avgusta 2007. godine, više od 50.000 ljudi bilo izloženo opasnosti“, upozorila je direktorka biblioteke.

Pre dve godine sa krova Doma kulture, izgrađenog sedamdesetih godina, srušila se betonska terasa, teška nekoliko tona.

Tada nije bilo žrtava, jer je beton pao na terasu koja se nalazi sprat niže.

Građevinski inspektor opštine Bor Mevlija Stojanović, koja je nakon tog događaja obišla objekat, naredila je svim korisnicima da preduzmu aktivnosti kako bi se sanirala oštećenja, ali od tada ništa nije preduzeto.

Korsnici tog objekata su, između ostalog, Borski okrug, SPS, Opštinsko veće Samostalnog sindikata, Narodna biblioteka, Muzej rudarstva i metalurgije i javno preduzeće u čijem sastavu posluje borska Radio-televizija.

Direktor te medijske kuće Aurika Milanović upozorila je da je inspekcija postavila upozorenje o opasnosti od urušavanja, ali da je neko skinuo ta obaveštenja.

Korisnici upozoravaju da su poslednje kiše dodatno oštetile terase, pa je sa jedne već otpao deo betona.

„Da situacija bude neverovatnija, samo nekoliko nedelja nakon pada terase, na platou Doma kulture započeo je serijal koncerata, sa ozvučenjem od desetina hiljada vati. Cela zgrada se tresla iz temelja, a mi smo strahovali da može da dođe do najgoreg“, kazala je Vesna Tešović za agenciju Beta.

U Borskom okrugu su danas za agenciju Beta potvrdili da je posle nedavnih obilnih kiša otpao deo terase koji nije mogao nikome da naudi.

„Potrebno je da sa opštinom Bor zajednički rešimo taj problem, ali koliko je meni poznato, tamo nema para za te namene. Ukoliko se sa tog nivoa pokrene inicijativa, mi smo spremni za saradnju, i od države bismo mogli da zatražimo novac za deo zgrade koji je pod našom ingerencijom“, rekao je za agenciju Beta jedan od zvaničnika u Borskom okrugu koji je želeo da ostane anoniman.

(Tanjug)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.