Zaboravljeni uspešni sportisti, Dragan Jeremić

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Tekst prvi put objavljen 13, avgusta 2008. godine 

Podržavajući ideju neprestane promocije grada Bora, jedan od naših doprinosa (izmedju ostalih) je taj da se setimo i podsetimo naš grad na sve „bisere“ u svim oblastima javnog života, umetnosti, kulture i sporta koje ima, a na koje ni malo ne obraća pažnju. Ovo je još jedna borska priča a za koju verovatno velika većina i ne zna.

Ekskluzivno za „Bor-grad INFO“, Dragan Jeremić, čovek koji je proneo ime našeg grada od Kanade do Japana, a dan danas nema razumevanja grada za svoje ideje i rezultate, iznosi neke detalje iz bogate sportske istorije:

– U periodu od 1974. do 1980 god. na teritoriji bivše Jugoslavije formirano je više klubova Uechi karate sistema borenja, u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Klubove je formirao g.din Mario Topolšek koji se poslednjih devet godina nalazi na čelu Evropske Uechi Karate Federacije čije je sedište u Pragu. G.din Topolšek je dugi niz godina, pre dolaska u Jugoslaviju, živeo u Francuskoj odakle je i započeo početkom 60-tih svoje studiranje karatea kod Master Kanei Uechia, često odlazeći za Japan (Okinawa). Obzirom da je Francuska prva zemlja u Evropi u koju je „donešen“ karate kao i činjenica da je u to vreme u Francuskoj živelo nekoliko vrhunskih majstora karatea iz Japana, (poznat je dojo g.dina Henri Plea koji i danas radi i u kome su vežbali čuveni majstori kao sto su: Valera, Taidji Kaze, Joshinan Nanbu i mnogi drugi-dojo postoji od 1950god), g.din Toplošek je želeo da to iskoristi kao prednost da i naša zemlja bude medju prvima u kojoj će se karate vežbati.

BOR

– Karate klub „ARENA“ trener Dragan Jeremić (03.02.1962.) – Sertifikatom Evropske Uechi Karate Do Federacije (EUKF) sa sedištem u Pragu, dobija zvanje karate majstora.

– Klub postoji od 1975 god. zvanično registrovan u oktobru 1976 god. pod imenom karate klub „RUDAR“.

– Prvi trener je bio g.din Nebojša Stevanović.

– Nakon dvadesetak godina rada klub privremeno prestaje sa radom, nakon čega Dragan Jeremić formira novi klub (dojo), pod novim imenom.

– 1996. god. u organizaciji „Društva Kinesko-Srpskog prijateljstva“, a na poziv tadašnjeg Ministarstva za sport naše zemlje Dragan Jeremić, kao predstavnik grada Bora i prof. Mario Topolšek demonstriraju karate veštinu u Beogradu pred ambasadorom N.R.Kine i više visokih predstavnika tadašnje Vlade naše zemlje.

– Kao bivši član Uechi Karate reprezentacije Dragan Jeremić dobija poziv od strane g.dina Maria Topolšeka za učešće na šamionatu Okinawe (Japan) kao jedan od predstavnika naše zemlje, ali u sredini u kojoj živi ne nailazi na razumevanje i podršku, nakon čega odustaje od daljeg angažovanja.

– Obzirom da je Dragan Jeremić evidentiran u Uechi karate Asocijaciji Okinawe (Japan), do sada je nekoliko puta dobijao pozive za dalje usavršavanje ove veštine na Okinawi.

– U sastavu kluba koji vodi Dragan Jeremić postoji mogućnost organizovanja kratkih kurseva samoodbrane kako za pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova, tako i za ostalo gradjanstvo.

– Zbog nedostatka razumevanja odredjenih službi u gradu Dragan Jeremić u poslednje dve godine nije u mogućnosti da drži predavanja i pored činjenice da ima puno onih koji bi želeli da nauče nešto o ovoj lepoj veštini borenja.

Nakon demonstriranja karate veštine u Beogradu, u martu 1996 god. pred Ambasadorom N.R.Kine i visokim predstavnicima tadašnje Vlade Srbije, organizovana je i izložba Kineske umetnosti i civilizacije u Boru.

Pored Prvog sekretara i savetnika ambasadora N.R.Kine i atašea za kulturu N.R.Kine, na slici se s leva u desno nalaze i Dragan Jeremić, pored njega stojiPredsednik Evropske Uechi Karate Federacije prof. Mario Topolšek i grupa gradjana Bora.

Ovo je samo deo bogate reportaže koju će Bor grad INFO uraditi i početak podsećanja na one koje je njihov grad zaboravio.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Zaboravljeni uspešni sportisti, Dragan Jeremić

  1. Naslov „zaboravljeni“ je isključivo zbog toga što su ljudi kao što je Dragan totalno zaboravljeni od svog grada ali na sreću ne i od nas. Mnogi o kojima budemo pisali su uglavnom „zaboravljeni“…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.