Anatema i pretnje kao politika ili krivično delo

0 0
Read Time:4 Minute, 9 Second

BEOGRAD, 26. jula (Tanjug)

– Napadi na novinare, ali i pretnje najvišim državnim funkcionerima izazvali su danas oštra reagovanja političkih stranaka, analitičara, i medijskih kuća, koje zahtevaju zaštitu novinara i reagovanje nadležnih državnih organa na sve ono što izlazi iz okvira političke borbe i potpada pod krivično delo.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da jezik mržnje i nasilničko ponašanje ne mogu biti tolerisani ni u parlamentu, ni na ulici i podržao zahtev medijskih kuća da državni organi omoguće novinarskim ekipama nesmetan rad i bezbednost na terenu.

Tadić je ukazao da više ne sme da se dogodi da se napadaju i prebijaju novinari, snimatelji i fotoreporteri, koji profesionalno rade svoj posao.

On takođe ocenjuje da su govor mržnje i pozivi na linč i nasilje, koje čujemo od predstavnika nekih stranaka, neprimereni u civilizovanom društvu: „Jezik mržnje i nasilničko ponašanje ne mogu biti tolerisani, ni u parlamentu, ni na ulici“, naglasio je predsednik Tadić.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović zatražio je danas od medija autentične snimke i transkripte konferencije Srpske radikalne stranke, na kojoj je poslanik te stranke Vjerica Radeta uputila pretnje predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Radovanović je izjavio Tanjugu da tužilaštvo, povodom svih dešavanja kojima se može ugroziti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, kao i radnji kojima se narušava javni red i mir i spokojstvo građana, postupa u skladu sa Ustavom i zakonom datim ovlašćenjima.

Na konferenciji SRS, održanoj u pretak, 25. jula, Radeta je poručila predsedniku Tadiću da se izdaja u Srbiji ne prašta, da to nije pretnja, već upozorenje na prokletstvo koje je izdajnike pratilo u srpskoj istoriji.

Ona je u tom kontekstu podsetila na krah dinastije Obrenovića i poručila sadašnjim ljudima na vlasti da, možda, neće svi imati „sreću“ Zorana Djinđića, jer, kako je navela, Bog kažnjava do sedmog kolena, a po nekima i do 11. kolena.

Na pretnje koje je Radeta uputila predsedniku Srbije tužilaštvo treba odmah da reaguje, izjavila je u petak uveče portparol Demokratske stranke Jelena Trivan.

Trivanova je ocenila u izjavi Tanjugu da je važno da takvo ponašanje bude sankcionisano, jer je ovakvim izjavama narodni poslanik osramotio i skupštinu i građane koje predstavlja.

I stranka G17 plus je zatražila od nadležnog tužilaštva da odmah pokrene krivični postupak protiv Radete, jer je, kako je navedeno, reč o teškom krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti.

To krivično delo regulisano je članom 138 Krivičnog zakonika Republike Srbije, koji ugrožavanje sigurnosti definiše kao pretnju napadom na život ili telo određenog lica ili njemu bliskog lica, navodi G17 plus.

„Krajnje je vreme da se u našem društvu uspostavi odgovornost za izgovorenu reč i da se najstrože kazne oni koji javno pozivaju na linč bez ikakvog straha da će biti kažnjeni“, poručila je G17 plus.

Portparol D S S Andreja Mladenović smatra da su protesti poslednjih dana motivisani „medijskom blokadom“ opozicije i da je vlast ta koja mora da se potrudi da svojom poilitikom i delovanjem izbegne da do protesta dođe.

„Osuđujemo svaku vrstu nasilja, a posebno napade na novinare. Apelujemo na sve koji učestvuju u protestima da se uzdrže od te vrste reakcija. Ukoliko postoji nezadovoljstvo radom nekog medija, postoje drugi načini da se to nezdovoljstvo iskaže, ali napad na novinare je svakako za osudu“, naglasio je Mladenović.

Teoretičar kulture Jelena Djorđević osudila je danas pretnje radikala upućene predsedniku Srbije:“Bila sam zgrožena kada sam sinoć čula pretnje funkcionerke SRS Vjerice Radete upućene predsedniku Tadiću, govorom mržnje, naročito posle atentata na premijera Zorana Djinđića i moram da kažem da su mi se ‘noge odsekle'“, izjavila je Djorđevićeva Tanjugu.

„Reč radikalizacija je veoma blaga, to je već kriminalizacija naše političke scene. Ovakve stvari više ne smeju prosto da prolaze neopaženo, da ih niko ne primećuje. To mora da se kazni, jer u javnosti nekom pretiti ubistvom prevazilazi sve granice dozvoljenog“, smatra Djorđevićeva.

Direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović upozoriio je da je u ovom trenutku svaka pogrešno izgovorena reč „tempirana bomba“.

Jugović je u izjavi Tanjugu, reagujući na pretnje Radete, ocenio da sloboda govora ne podrazumeva poziv na politički progon ili na ubistvo, da je „Srbiji dosta Ibarske, Budve, Fruške Gore i da je narod 11. maja rekao da je taj period istorija, prošlost“.

„Poslednja izjava me šokirala, žena je majka, funkcioner SRS-a, kune tuđu decu, strašno, ježivo“, rekao je Jugović.

Socijaldemokratska unija ocenjuje da pretnje smrću predsedniku države, izrečene na konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke, predstavljaju veoma opasno zaoštravanje političke situacije u zemlji.

Ova stranka ističe da se, ukoliko se SRS odmah ne ogradi od ovih izjava, može smatrati da ih ona podržava.

Liberalno-demokratska partija osudila je danas pretnje radikala, ocenivši da je to opasno kršenje zakona na koje bi trebalo da reaguje javni tužilac.

U saopštenju LDP je ocenila da je na pretnje smrću državnim funkcionerima koje je juče na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke iznela Vjerica Radeta najadekvatnije reagovanje podnošenje krivične prijave protiv nje.

Predsednik Političkog saveta Liberalno demokratske partije i poslanik te stranke Vesna Pašić ukazuje da „nije došlo do radikalizacije ukupne“ političke scene u Srbii, već samo Srpske radikalne stranke.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.