Златара „Мајданпек“ и приватизација

0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

МАЈДАНПЕК – Ни четврти покушај продаје Индустрије за прераду метала „ИПМ Мајданпек“ у реструктурирању, у чијем су саставу Златара Мајданпек и Мегапласт Доњи Милановац, није био успешан, јер није било купаца спремних да се надмећу на заказаној лицитацији по почетној цени од 4,2 милиона евра. Агенција за приватизацију настојаће да у сарадњи са СИЕПОМ контактира компаније исте или сродне индустријске делатности у циљу проналажења потенцијалног инвеститора, али да убудуће размишља и у правцу стратешког партнерства. У том смислу, често се у јавности говори о страним улагањима и просперитету које она треба да донесу. Водећа међу њима је гринфилд инвестиција која подразумева да инвеститор у Србији купи земљиште и почне изградњу објекта односно фабрике.

Поред ове постоји и браунфилд инвестиција, коју Србија није искористила довољно – а то је куповина напуштених и пропалих постројења, где постоји прикључак за струју, воду, канализацију, што страном инвеститору отвара могућност да уз мања улагања постројење подигне на виши ниво.

Трећи облик прихватљивих инвестиција је преузимање домаћих фирми, што је у последњем периоду интензивирано, не само кроз приватизацију, већ и преузимањем успешних домаћих предузећа. Велики недостатак у реализацији страних инвестиција, нажалост, приписује се локалним самоуправама.

 

Наш саговорник Душан Марковић, асистент на Екомонском факултету у Београду образлаже истраживање поражавајућом чињеницом да се Србија ниско котира према публикацији Светске банке по питању институција. Реч је заправо, објашњава Марковић, о добијању грађевинских дозвола – 279 дана је просечно потребно за добијање грађевинске дозволе, а трошкови износе око 170 просечних нето зарада и због тога много заостајемо за земљама источне Европе и земљама ОЕБС – а. Прикључак на електричну мрежу се чека 140 дана. Локална самоуправа мора да учини све што је у њеној моћи, а то конкретно значи да је неопходна брзина одговора на упите страних инвеститора, да су доступна одређена упутства и уопште, потребно је имати кадрове који могу да комуницирају на енглеском језику. Такође, треба понудити решене грађевинске планове локација и оспособити локације (у смислу обезбеђивања свих прикључака), стимулисати стране инвеститоре кроз бесплатно земљиште у замену за запошљавање одређеног броја људи и слично. Мора да постоје тзв. налет сертификати као потврда о испуњености одређених критеријума. Бор не поседује тај сертификат, а то је неопходно ради привлачења страних инвеститора, каже Марковић.

У прилог томе иду и резултати истраживања на основу којих је присуство страних инвестиција на простору источне Србије слабијег интензитета, пре свега, због неразвијене инфраструктуре и високог степена корупције. Међутим, ни страно власништво није гарант успешне приватизације, али добар пример на простору источне Србије је приватизација Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку, која више од 80 одсто годишње производње извози на многобројна тржишта широм света.

Зато је први и основни задатак локалне самоуправе да нађе стратегију по којој ће се диференцирати од осталих, јер, објашњава Душан Марковић данас се не конкурише само између земаља, него и на нивоу општина, и у том смислу од пресудног је значаја шта ће општина понудити инвеститору, а то „нешто“ треба да је кључна ствар по питању диференцирања – да ли је то ослобађање локалних такси, давање земљишта у закуп на одређено време, да ли ће понудити радну снагу одређеног профила….и сл. питање је могућности и идеја.

Убудуће треба имати на уму и то да ниједна општина не може да привуче инвеститоре из свих области. Искуства показују да су инвеститори у Србији, у првој фази настојали да купе успешна домаћа предузећа, а примери су у банкарском сектору, дуванској индустрији и цементарама. У наредној фази инвеститор ће настојати да искористи погодности локације и јефтину, али квалитетну радну снагу.

Извор: РТВ Бор, Аутор: Марија Димитријевић

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%