Делегација општине Бор посетила братски град Крезо

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Делегација општине Бор коју је предводио председник општине Бор Небојша Виденовића била је у тродневној радној посети братском граду Крезоу у Француској. Пријатељство ових рударских градова траје више од тридесет година а међусобна сарадња и размена искуства остварује се у  области културе, образовања, туризма као и у раду локалних самоуправа.

Током посете која је трајала од 4.јула до 6. јула делегација општине Бор, у којој су осим председника општине били председник Скупштине општине Бор Драган Жикић, директори Јавних комуналних предузећа „Топлана“ и „3. октобар“  Живорад Петровић и Далибор Орсовановић и директор Јавног предузећа „Штампа, радио и филм“ Владан Нововић, присиствовала је свакодневним стручним радионицама на којима се разговарало између осталог и о томе како треба управљати градом, како планирати и израдити буџет, како вредновати туристичке предности, оживети град кроз спорт и културу и какав треба да буде однос града и његових фабрика да би се успело у индустријском окружењу. Домаћин, градоначелник Крезоа Андре Бијардон са сарадницима, организовао је и посету делегација Бора и Мајданпека фабрици лима „Индусел“ и туристичког парка „Комб“.

Делегација општине Бор посету братском граду Крезоу искористила је и да представи пројекат за обнову објеката које су Французи подигли на овом простору након Првог светског рата када је рудником бакра у Бору управљало Француско друштво борских рудника. Градоначелник Крезоа Андре Бијардон рекао је да Општина Бор има његову подршку и да ће Француска помоћи у реализацији пројекта обнове француског културног наслеђа. Ова посета изродила је и идеју да се у Бору изгради забавни парк за децу, али и за одрасле, по узору на онај који постоји у Крезоу а који је иначе подигнут на месту на коме је некада био рудник. Градоначелник Крезоа Бијардон обећао је да ће послати Општини Бор сву техничку документацију потребну да се идеја о забавном парку реализује на овом простору.

У разговорима са руководством града Крезоа председник општине Бор Небојша Виденовић изразио је жељу да се настави некадашња размена ученика основних и средњих школа ових братских градова  при чему би одмаралиште Савача на Борском језеру било идеално место за такве врсте ђачких сусрета и окупљања.  Посета општинске делегације Крезоу била је изузетно успешна и конструктивна а резултати разговора и постигнутих договора почеће да се реализују у најближој будућности.

 Данијела Нововић
ПР председника општине Бор

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.