Продају бакар и два града

0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

Бор – Према важећем тендеру могло би се догодити да изабрани купац Борског комбината бакра (а ко ће то бити знаће се ускоро, можда већ крајем ове недеље), поред рудника у Бору и Мајданпеку и Топионице бакра у Бору, добије у власништво и два града у целости, али и да остане без ичега уколико тендер буде поништен.

То је тако због тога што је приватизација Борског комбината бакра, и поред тога што су је припремали светски експерти, закукуљена и замумуљена, преко сваке мере. Убедљиве доказе о томе управо нам је натенане детаљно образложио познати стручњак борског комбината у пензији Иван Костов, који је годинама успешно бринуо о планирању и економији пословања у овој компанији.

Извесно је, вели, да је много мањкава управо Стратегија приватизације борског комбината о којој су пресудно одлучивали страни „експерти” из конзорцијума приватизационог саветника наше Агенције за приватизацију, а затим је одобрили владини „експерти” који су такву стратегију усвојили. На основу ње је расписан тендер, о чијој судбини и исходу се сада ломе копља.

Питајте „неупућене”

Стратегија је, вели Костов, усвојена супротно одредбама Закона о приватизацији и о томе убедљиво сведочи оно што је конзорцијум приватизационих саветника (Caib Delloitte Harrisons solicitors, заједно са фирмом IMC, као подизвођачем) записао. А записао је следеће:

„Конзорцијум фирми (поменутих) припремио је овај докуменат у својству приватизационог саветника Агенције за приватизацију. Документ се заснива на информацијама које су добијене од предузећа у саставу РТБ Бор… и од потенцијалних инвеститора. Приватизациони саветник је преузео све мере, уобичајене у оваквим пословима, да обезбеди тачност поменутих информација, али није спроводио независну процену њихове поузданости. Сходно томе, приватизациони саветник не гарантује потпуност и тачност информација, нити сноси одговорност за евентуалне штете које би могли имати корисници овог документа.”

– Зар је могуће да Влада Републике Србије, после овакве констатације конзорцијума приватизационих саветника, усвоји „Стратегију реструктурирања и приватизације РТБ Бор, са планом и програмом активности на спровођењу ове стратегије” – пита се у чуду Иван Костов. – Како је могуће да Стратегија ваља ако нико не гарантује тачност и не жели да сноси последице.

А тек је, вели Костов, за неверицу оно што пише у тачки 6. јавног позива за учешће на тендеру. А тамо, дословце, пише:

„За сва питања у вези са јавним позивом заинтересована лица могу контактирати приватизационог саветника”.

Како кад се он већ званично изјаснио да ништа не гарантује и да не сноси последице.

Бивши поуздани руководилац Иван Костов претпоставља да се приватизационим саветницима веома журило. Зато су Стратегију (која одлучује о многим судбинама) вероватно припремали на брзину, на бази „неких” мишљења и неформалних извештаја предузећа у саставу борског комбината. А морали су то, ти светски експерти (које је финансирала Светска банка) да учине на основу званичних анализа и званичних извештаја стручних служби које је, сваки појединачно, потписао генерални директор. Требало је од тих стручњака, по закону, затражити и званичан предлог за поступак приватизације.

Тако ће онај ко буде одабран на тендеру купити можда и Бор и Мајданпек са свим грађевинским земљиштем и свим грађевинама, а можда и „мачка у џаку”. Ако буде куповао сву имовину онда ће, поред рудника и рударских и металуршких постројења, купити и све што је овде градио борски комбинат. У том случају, само 267 милиона долара, колико се званично у тендеру тражи за имовину, исувише је мало јер постројења и цели градови вреде неупоредиво више.

Шта се стварно продаје

То је, вели Костов, тако због тога што су експерти „оманули” лошом проценом.

Све то значи да сви они који су одлучивали о продаји „целокупне имовине” Борског комбината бакра нису утврдили шта стварно продају. А целокупна имовина велике борске компаније, то се из званичних књига може и званично утврдити, јесу готово све грађевине у Бору и Мајданпеку.

– Просто речено ниједан колац и ниједна бандера нису побијени у овим градовима а да то није платио борски комбинат и да то званично није и уписано у његове књиге – каже Костов. – Или комбинат или радници из личних средстава издвојених из нето-зарада и средстава заједничке потрошње.

Али, ако се и може прихватити да људи из света погреше, не може се, вели Костов, прихватити здравим разумом да то не примете одговорни из наших министарстава. Како им је могло промаћи оно „ограђивање” саветника и то још у преамбули и да ли је ико од надлежних у нашим министарствима и Агенцији за приватизацију предложену Стратегију и прочитао.

И – зар се, поред свега, може очекивати да приватизација буде успешна и корисна за Србију и рударе и грађане Бора и Мајданпека. Ивана Костова нико о овоме ништа није питао, нити му је ико од надлежних одговорио на његова запажања која им је доставио у писаном облику.
Стојан Тодоровић
[објављено: 28.02.2007.] Политика

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Продају бакар и два града

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.