Zbog RTB-a smeniti i Dinkića i Vladu

0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

branko_dragas09

Bor, 18.maj 2009.

Podhitno Okrugli sto o Boru

Kako nam je rekao naš poznati ekonomista Branko Dragaš, još jedna neuspela strateška privatizacija RTB-a Bor pomoći će da se konačno smeni neuspešna Vlada i resorni ministar Dinkić. Neophodno je, naglasio je Dragaš, da se razgovara sa ozbiljnim biznismenima u svetu. Takvih ljudi ima i oni su zainteresovani za RTB.  Ali, njih ne zanimaju razgovori sa diletantima u državnoj vlasti. Rečju, neophodna je najhitnija smena cele Vlade i Mladjana Dinkića. Jer, očigledno je da Vlada nema koncepciju. RTB nije privatizovan pre dve godine kada je cena bakra na svetskoj berzi bila oko 9.000 dolara za tonu. Predlažem, zajljučio je Dragaš, hitan Okrugli sto u Boru kako bi se videlo gde je izlaz. Najbolje je rešenje koje je ekipa stručnjaka na čelu sa mnom predlagala u oktobru 2006. godine.  U toj novoj strategiji  stoji  da 51 odsto kapitala  ostane u državnom vlasništvu, 15 odsto pripalo bi bivšim radnicima i penzionerima, isto toliko činilo bi privatitacioni fond, a 19 odsto bilo bi vlasništvo strateškog partnera.

Sindikati

„Vidimo još jednu lošu epizodu filma zvanog „Drugi tender za prodaju RTB-a Bor“ i  kako žele da ga repriziraju, ali sada na „mala vrata“, za  malo novca, netransparentno i dogovorno omoguće firmi  „A-tek“ većinsko vlasništvo kapitala RTB-a Bor. Pominju  i višak radnika i brigu za „državne novce“ i da je „A-tek“ naš jedini spasilac.
-Ako se robni kredit  za izgradnju nove topionice prenese na  kompaniju „A-tek“,  izgradnja nove Topionice biće samo iluzija! – rečeno je počektom ovog meseca u  JSO RTB-a  uz  napomenu „da se sada, kada je izgubljeno pet godina oko tenderskih „zavrzlama“, kada se cena bakra oporavlja, kada se štedi na svim nivoima, kada RTB Bor polako vraća nekadašnji sjaj, javljaju oni kojima to ne odgovara i žele da od ove kompanije, Timočke krajine i Srbije, stvore ekonomske zavisnike.“
Drugi  većinski sindikat u kombinatu bakra, Nezavisnost, nedavno je saopštio da su sindikati, nažalost, razjedinjeni  i  nemoćni, što potpuno odgovara Dinkićevim zamislima. Radnici se gotovo i ne suprostavljaju takvim stavovima vrha vlasti i na taj način najdirektnije pomažu ostvarenje cilja koji im ni u kom slučaju ne odgovora. Sindikat Nezavisnost, ali  i ostali sindikati, zahtevaju od Mlađana Dinkića da se ne „igra vatrom“ i ne otpušta radnike protiv njihove volje.
U sindikatima i celoj borskoj javnosti, i danas i ranije, veruju da je najbolja opcija za državu, kao i Bor i Timočku krajinu, da RTB ostane u većinskom vlasništvu Srbije, jer  i naši zakoni zabranjuju privatitaciju prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa. Pozitivno se ocenjuje spremnost države (ukoliko i to nije još jedna marketinška igra ministra Dinkića) da se uloži u proizvodnju i novu Topionicu bakra. Krajnje je vreme, opšte je mišljenje, da stanovnici Bora i okoline ne udišu sumpor-dioksid i ne budu podložni najtežim posledicama po zdravlje. Podseća se da je u Boru prosečno najveća smrtnost dece u Evropi i da su u stalnom porastu kancerogena oboljenja.

Dinkić kriv za agoniju RTB-a
-Sindikati nisu krivi za privatizacionu agoniju RTB-a. U kupoprodajnom ugovoru sa ATEK-om ne postoje odlaganja, niti uplate na rate. Nema ni aneksa ugovora. Tamo lepo stoji da do 29. februara mora da se isplati celokupna suma od 466 miliona dolara. I to u kešu. Neko je, najverovatnije u dogovoru sa ministrom Dinkićem, prolongirao taj rok do 4.aprila. Kao da se zaboravilo da je ugovor zakon i da nema odstupanja. Uostalom, RTB-e niko ne može da kupuje na rate – rekao je 4 janura 2008, na sastanku Odbora Samostalnog sindikata RTB-a, predsednik te radničke organizacije Dragan Aleksić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Zbog RTB-a smeniti i Dinkića i Vladu

  1. Vrlo oštroumno, ali ima li dobre volje u republičkoj vlasti da se sasluša i poneki predlog koji nije potekao od republičkih moćnika?

  2. Vec duze vreme u javnosti cujemo izjave koje govore o brizi drzave za RTB. Kako kaze Armagedon, samo treba dobra volja onih koji nece da priznaju da nisu strucni i da konacno daju strucnjacima da rade svoj posao. Sve se moze naci na stranici Branka Dragasa treba samo imati strpljenja i polako procitati. Inace na internetu ima dosta video zapisa na ovu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.