ZARAŽEN 441 ZDRAVSTVENI RADNIK,- NIJEDNA BOLNICA NIJE POSTALA ŽARIŠTE

0 0
Read Time:4 Minute, 54 Second

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je zaražen 441 zdravstveni radnik, kao i da je od tog broja 258 zdravstvenih radnika smešteno na bolničko lečenje, sa srednjom ili težom kliničkom slikom, dok su ostali u privremenim bolnicama. Lončar je rekao i da je 27 dece pozitivno i da su u dobrom stanju.

Izvor: N1

„Naš sistem finkcioniše u drugom,režimu rada, zahvaljujući sposobnosti radnika i njihovoj želji, došli smo do toga da sve bolnice koje smo pretvorili u kovid amblante imaju dovoljno lekara, sestara i opreme da pruže pomoć. Nije bilo lako to organizovati.

Građani da poslušaj savete da nema kontakta, jedino tako se sprečava da se oboli. Svi su se u kratkom roku prilaogodili, prihvatili nove preporuke i standarde. Sve čestitke zdravstvenim radnicima na onome što rade, neiki su van svojih kuća i porodica, pomažu, van svog mesta, to su naši junaci“, rekao je ministar zdravlja.

Epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon naglašava da se iskljčuju iz posla svi koji su pozitivni, da se ispituju kontakti zdravstvenih radnika, čak i onih koji nemaju tegobe.

„I potpuno zdravi a da su pozitivni se isključuju iz posla, to je svesno odvajanje kadra da se ne bi proširilo. Relativno dugo vremena treba da se vrate, prestrojavanje u hodu je nešto što će da se opisuje kao pravilno pripremljeno ponašanje. To što neki to ne vide, shvatiće posle analiziranja. Svi zdravstveni radnici, čak i asimptomatični odlaze u specijalne bolnice i to je doprinos lekara, videćete, najviše će biti asimptomatičnih među lekarima“, rekao je Kon.

Kon je poručio da nijedna bolnica nije postala žarište, dodajući – to nije dozvoljeno.

„Isključuju se svi oni koji imaju i najmanje simptome i onda nema žarišta. I oni asimptomatični su isključeni iz rada, iako oni jako retko prenose infekciju, sa zašitnom opremom je jako retko da prenesu,to poredim s gripom. Kad postoji zaštitna mera, kao vakcinacija, morala bi da se sprovodi.

Kad se bude pojavila nova vakcina, biće obavezna za zdravstvene radnike. Uradili smo se da nema žairšta žrtvujući kapacitet i kadar i to za sada funkcioniše, očekujem da će do kraja bez teških problema da se sprovede“, rekao je Kon.

Govoreći o bolnici u Prokuplju, ministar Lončar je rekao da je tamo od 650 zaposlenih sedam obolelih, da je napravljena preraspodela i da ima sve opreme.  

Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

„U svakom momentu pojedina odeljenja ispadnu iz nekog razloga, radimo preraspodelu i to je uslov da sistem može da funkcioniše. To je živ istem koji se menja dok o tome razgovaramo. Ako nema kadra u bolnici, preusmeravamo iz najbližih ili regionalnih bolnica. Reorganizaciju moramo da pravimo na par sati“, objasnio je Lončar.  

Na pitanje da li postoji plan da se oboleli smeštaju i u banjske centre, Zlatibor Lončar kaže da je to tačno. 

„To su ustanove koje se zovu specijalne bolnice, iskoristićemo ih za ljude sa lakšom slikom, imaju medicinski kadar i uz pojačan kadar, iskusan, koji već sada radi, oni će nam biti jedna sigurnost“, kaže ministar.

On je objasnio zašto je bitno da se bude u privremenoj bolnici.

„Kada ste u privremenoj bolnici, najbitinije je da se pravovremeno registruje promena stanja, ili najava, tu ne sme da se kasni. Postoje pravila u tim bolnicama. Nije ničiji hir da neko sedi u bolnici, svako na vreme prepoznavanje promena stanja spasava život.

Foto: Promo

Zato želimo da budu pod nadzorom, ali i da ne prenose infekciu na druge. Privremene bolnice spasavaju živote“, rekao je ministar Lončar.  

„Dnevno se prati stanje lakih bolesnika, tek tada se vidi celina. Najvažnija je izoalciija, iz lakšeg stanja može doći do pogoršanja, a u kućnim uslovima neće to da se primeti i pacijent očekuje da će biti bolje. Ako se dnevno meri saturacija kiseonika može na vreme da se vidi i tako će se spasiti neki život“, naveo je Predrag Kon.

Kon: Nećemo se stideti „srpskog scenarija“ koliko god ga budu napadali

Na pitanje šta bi bilo da nisu preduzete mere, epidemiolog Kon kaže da to ne bi bio srpski scenario, „već neki iks“.

„Ne ih mogao da tvrdim da bi bilo kao u  Italiji ili Španiji, bez mera jednostavno bilo bi eksplozivno nema sumnje. To znači da bi se sve završilo za šest nedelja sa ogromnim brojem zaraženih, brojem onih koji traže lečenje, i ogromnim brojem onih koji moraju na respirator. Imali bismo sve odjednom. Nijedan zdravstveni sistem u takvim situacijama nije pokazao mogućnost adaptacije, obolevali su radnci, kolaps sistema sa ogromnim brojem zaraženih i onih koji moraju na respiratore dovodio je do smrti i to smo viđali u Italiji i Španiji.

Mogli smo da vidimo u Vuhanu da sa virusom nema šale, iako smo razmišljali da neće izazvati pandemiju, s te strane je iznenadio, pokazao je veći potencijal nego što smo razmišljali. Profesor Radovanović je upozoravao, brzo smo reagovali i prekorkenuli način razmišljanja“, rekao je Kon

On kaže i da postoje stvari o kojima se nedovoljno zna, kada je u pitanju virus. Kaže i da su shvatili da se lako prenosi, što je, navodi, dovoljno za mere.

„Buni što ne znamo šta će biti preko leta, da li će ostati, da li će biti na južnoj hemisferi. Ne znamo kakav nam je imunitet u populaciji. Stariji sve vreme provode u domovima, oni su mogli da budu zaraženi samo ako im je neko ušao. Drugi najosetljiviji su deca, jer smo ih sklonili iz klupa, to ćemo otkriti preko leta, tako što ćemo raditi ispitivanje na uzorku da vidimo koliko ima imuniteta“, objasnio je Kon.

Kaže i da je predsednik Srbije pitao za popuštanje mera, a da mu je on odgovorio da mora dve nedelje da se vidi jasan pad slučajeva i da bi onda moglo da se raspravlja o ukidanju.

„Nadam se da će se krajem šeste nedelje brojka spustiti. Potreban je nagli pad – da se dve ndelje zaredom to vidi, da nema dileme, tek onda možemo početi ozbiljnu raspravu. Do tada vrlo ozbiljno da držimo situaciju“, naveo je Kon. 

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.