Zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Povodom čestih stomačnih tegoba građana u Sokobanji opštinski štab za vanredne situacije je saopštio da su svi građani koji su se javili zdravstvenim ustanovama adekvatno zbrinuti kao i da su zaposleni u ustanovama dodatno angažovani, prvenstveno u Domu zdravlja u Sokobanji.

Štab je saopštio je da je zbog bakteriološke neispravnosti na snazi zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama.

„Na osnovu podataka nadležnih organa uočeno je znatno smanjenje broja građana koji traže pomoć sa sličnim tegobama. Nadležne institucije Ministarstva zdravlja u saradnji sa teritorijalno nadležnim Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar svakodnevno vrše pojačanu kontrolu nadziranih subjekata, koji su u obavezi da preduzimaju odgovarajuće mere radi zaštite zdravlja građana“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je, na osnovu dobijenih rezultata Zavoda, utvrđeno da je voda za piće iz javnog vodovoda zdravstveno ispravna, ali su uzorci vode iz lokalnih javnih česmi bakteriološki neispravni, zbog čega je po predlogu mera Zavoda zabranjeno korišćenje vode za piće, sa vidno istaknutim obaveštenjem na česmama.

„Štab je zaključio da se nastavi sa preduzimanjem mera iz nadležnosti državnih organa, javnih ustanova i preduzeća a u cilju sprečavanja oboljenja građana. Javnost će biti blagovremeno upoznata sa novim podacima o stanju na terenu“, ističe se u saopštenju.

Prvi simptomi u Sokobanji su se javili 14. avgusta kada se Domu zdravlja, Specijalnoj bolnici u Skoboanji i Specijalnoj bolnici Banjica za dva dana javilo oko 200 pacijenata sa stomačnim tegobama, dijarejom i povraćanjem.

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru je uzeo uzorke vode iz vodovoda i javnih česama, uzorke hrane i briseve zaposlenih u hotelima.

Zavod je dao preporuku da se uradi dezinfekcija svih hotela i zdravstvenih ustanova, odnosno objekata za smeštaj turista.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ uzorkovanje vode u Sokobanji radi tri puta mesečno, što je kako tvrde u toj ustanovi, nedovoljno za bezbednost posetilaca, kojih u ovom trenutku u sokobanji ima oko 20.000.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.