Za roditelje koji ne vakcinišu decu, ministar prosvete najavio čak i „IZUZEĆE IZ PORODICE“

Svi budući prvaci moraće da prime vakcine pre polazak u školu, odnosno do 1. septembra, a potvrda o tome je obavezna, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je rekao da „država uopšte neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije“.

– Među njima je i ona krajnja – izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvete insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili – rekao je Šarčević gostujući u Radio Beogradu.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA – NEVAKCINISANA DECA NEĆE MOĆI U ŠKOLU!

– Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja – kaže on i dodaje da je u tom slučaju naveća bojazan za radna mesta.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja šškola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagošškom ambijentu, a da će šškole, koje ostaju prazne, biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

„Na taj način selo će ožživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje“ – objašnjava Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

„Mladi prosvetni radnici, većinom žžene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati držžavu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih“ – ističe Šarčević.

Prema njegovim rečima, stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, omogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu držžave.

Izvor: Blic

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.