ZA DANE USKRSA STROŽI POLICIJSKI ČAS?

Dok su se u rimokatoličkim hramovima uskršnje mise juče služile bez vernika, uz TV i prenos putem interneta, u pravoslavnim crkvama prošlog vikenda pod 60-satnim policijskim časom molitveno su obeleženi praznici Lazareva subota – Vrbica i Hristov ulazak u Jerusalim – Cveti.

Izvor: DANAS

Služene su liturgije bez ili sa malobrojnim vernicima.

Potpuniji praznični molitveni život imali su samo manastiri, a u nekima od njih bilo je i vernika, tvrde Danasovi izvori. Iz opozicije, a od juče i iz Svetog arhijerejskog sinoda stižu zahtevi državnoj administraciji da se 19. aprila na pravoslavni praznik Hristovog Vaskrsenja ublaže mere borbe protiv virusa korone, iako izvori našeg lista u SPC, spekulišu da je Crkva dobila „signale“ o mogućem još strožijem antikorona vladinom režimu, koji će navodno početi na Veliki četvrtak.

– Apelujemo na sve nadležne, da makar za Vaskrs, Praznik nad praznicima, možemo direktno, a ne samo preko malih ekrana ili radio-talasa, da pratimo svetu Liturgiju. Nadamo se da će epidemija početi da popušta, ali da ćemo i mi imati dovoljno odgovornosti, zrelosti, a i razumevanja od strane naših državnih vlasti, da makar taj prvi dan Vaskrsa proslavimo nešto dostojnije i potpunije nego što smo primorani da slavimo danas i prethodnih dana – poručio je juče član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) u besedi na prazničnoj liturgiji u novosadskom sabornom hramu svetog Georgija.

Vladika Irinej bački oglasio se pošto su se na pojedinim crkvenim sajtovima i forumima pojavile optužbe na njegov, patrijarhov i račun Sinoda da su glavni krivci za striktnu primenu preporuke Vlade Srbije o bogosluženjima bez vernika, iako ona nije zakonski obavezujuća. Na pojedinim sajtovima građanima se savetuje i da podnesu elektronske zahteve za dobijanje dozvole za kretanje iz verskih razloga preko vladinog portala www.euprava.gov.rs.

Posle apela grupe javnih ličnosti upućenog patrijarhu srpskom Irineju sa molbom da traži od aktuelnih vlasti da se vernicima, uz poštovanje pravila u doba korone, omogući verski život, sličnu molbu Sinodu SPC uputio je tokom vikenda i Boško Obradović, predsednik Dveri.

On je pozvao „crkvenu vladu“ da se „kod državnih vlasti založi da se mera policijskog časa u vreme Vaskršnjih praznika ukine ili makar ublaži i na taj način omogući prisustvo vernika Vaskršnjim bogosluženjima na otvorenom“ i predložio da sve eparhije SPC organizuju litije, uz sve mere fizičkog distanciranja između učesnika.

Od Vrbice samo vrbove grančice

Mnogi Beograđani tvrde da su prošle subote doživeli prvu Vrbicu bez dece, ophoda oko hramova pre večernjeg bdenja i zvončića, jer se ovaj dečiji crkveni praznik sveo na osveštavanje vrbovih grančica na jutarnjoj molitvi. Potpuni praznični molitveni život imali su samo manastiri, a u nekima od njih bilo je i vernika, tvrde Danasovi izvori. Vrbove grančice, koje simbolično predstavljaju palmove grane kojima je pozdravljan Hristov ulazak u Jerusalim, osveštavane su još u prošli petak kad su, zbog najavljenog produženog policijskog časa, rezani kolači vernika koji slave Lazarevu subotu – praznik uspomene na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara.

Zbog policijskog časa mnogi beogradski domaćini sami su u subotu rezali slavski kolač. Sveštenstvo je u hramove na služenje liturgija tokom vikenda dolazilo sa posebnim „radnim nalozima“. Pojedine beogradske crkve postavile su razglas za vernike, kojima su i Sinod i Vlada Srbije preporučili da ne ulaze u hramove, ali se svi toga i ne pridržavaju. U nekim hramovima vernici, koji to žele, pričešćuju se tokom liturgije u crkvi, dok se u drugim pričešće obavlja ispred crkve.

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.