Za bašte – takse iz mašte

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Bor, 18.02.2009.

SO Bor je prošle godine odredila visinu komunalne takse za ugostiteljske bašte koje su aktivne a koja je objavljena  u Službenom glasniku SO Bor. Taksa iznosi 0d 21 do 30 dinara po metru kvadratnom – dnevno,  i na osnovu toga borski ugostitelji su se obratili predsedniku Opštine Bor sledećim dopisom.

„Poslednjom Izmenom Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata omogućeno je da letnje bašte mogu da ostanu na odobrenim lokacijama i tokom zimskog perioda. U odnosu na dosadašnje odredbe, ova izmena predstavlja, na prvi pogled, odredjeni napredak, jer omogućava da se postavljene podloge ne demontiraju van sezone.

Medjutim izmenom navedene odluke ne uzima se u obzir činjenica da je u zimskom periodu nemoguće platiti komunalnu taksu koja je preuzeta iz letnjeg režima. Ona predstavlja ogromno opterećenje za poslovanje, čak i u letnjem periodu, kada bašta aktivno funkcioniše,a da ne pričamo o zimskom periodu kada je obim posla neuporedivo manji. Tada bašta sa taksom koju sa sobom nosi, predstavija „kamen oko vrata“. Zbog toga ova izmena Odluke ne predstavlja nikakav napredak, već je „medvedja usIuga“ koju Opština čini ugostiteljima i time samo još vise otežava poslovanje u već dovoljno lošim okolnostima. Ako je interes Opštinske uprave da napravi ambijent u kome će svi subjekti (i fizička i pravna Lica) biti motivisani da privredjuju, onda ovako formirana izmena ne može biti od koristi.“

Zato predlažemo sledeće:
1/da se basta u zimskom periodu, ukoliko se ne koristi, oslobodi plaćanja komunalne takse do 01.04, sa mogućnošću da se, ako vremenske prilike dozvole korisćenje plaća, po dobijenom odobrenju, i u terminima pre 01.04.
2/ da se umanji visina komunalne takse koja je 2008. god. iznosila 21.00 din/m2 dnevno.“
U potpisu su ugostitelji, i to: Kafe-picerija 501, Sky-caffe, Astoria, Bane-grill, File, Green-park, Trend-caffe. Dopis je uredno zaveden pod rednim borjem  I – 01- 434-18, dana 17.12.2008. godine.

Još uvek se čeka  reakcija  SO Bor odn. promena ove nepopularne, a za privatne ugostitelje štetne odluke.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.