Za 10 god živi 1/5 manje

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Majdanpek — Prema podacima s poslednjeg popisa broj stanovnika, opština Majdanpek je u proteklih deset godina izgubila čak jednu petinu svojih stanovnika.

Glavni uzroci ovako crne statistike su iseljavanje zbog traženja posla, ali i konstantan pad nataliteta.

Opština Majdanpek od 2006. godine, u granicama svojih mogućnosti, preduzima mere kako bi pospešila natalitet. Poslednja mera je da svaka majka koja rodi četvrto dete dobija platu u iznosu od 25 000 mesečno sve do punoletstva prvog deteta.

Samohrana majka Zorica Popović iz zaseoka Reskovica kod Donjeg Milanovca živi sama sa šestoro dece. Iako od države prima sve pomoći koje joj prema zakonu sleduju, Zorica kaže da to nije ni približno dovoljno kako bi se prehranilo, obuklo i iškolovalo šestoro dece. Međutim, Zorica je od januara jedna od 14 majki u opštini Majdanpek koja će zbog toga što ima više od četvoro dece početi da dobija platu.

Zorica kaže da i kada bi našla posao ne bi bila u prilici da radi, jer ne zna šta bi u tom slučaju radila sa najmlađom decom.

Zbog izuzetno negativnog priraštaja, poslednjih godina, u nerazvijenoj opštini Majdanpek preduzimali su sve mere kojima bi pomogli porodicama sa više dece. Međutim te mere ne mogu da daju ozbiljne rezultate i suštinski promene stvari nabolje, kaže Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Popović ističe da je minut do dvanaest da država hitno kreira jasnu i delotvornu strategiju o zaustavljanju bele kuge u Srbiji, jer inače za par decenija u Majdanpeku neće živeti niko. Prema podacima s poslednjeg popisa, u opštini Majdanpek živi 19.748 stanovnika, dok je pre deset godina popisano 23.703 stanovnika, što je bilo za petinu više nego danas.

IZVOR: B92

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Za 10 god živi 1/5 manje

Comments are closed.