Vučić sutra ipak odlazi na Kosovo

0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da sutra ide u posetu Kosovu i Metohiji, a prvo će obići Gazivode. Poručuje da je njegova namera da zagovara mir i da se bori za rešenje problema, a ne da huška na sukobe.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se u zgradi Predsedništva, rekao da će posetiti Kosmet u skladu sa onim što je poslato Euleksu, Kforu i prištinskim vlastima.
Posetu će početi obilaskom jezera Gazivode, gde očekuje da sve bude mirno i da se na najnormalniji način obrati i ukaže na značaj jezera, ne samo za Srbe na severu KiM, već i za Albance. Predsednik je rekao da će sutra imati buran i ispunjen dan, možda do ponoći, da želi da ljudi čuju istinu.
„Možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim“, rekao je Vučić uz napomenu da ima ličnu obavezu i odgovornost jer je na Kosmetu dobio podršku 80 odsto Srba.
Dodaje da ga pogađa kada neki u Beogradu, kao da ne znaju kakvo je raspoloženje na KiM, govore o tome kako neko nekoga primorava da dođe na skup na kojem će se obratiti Srbima.
„Ne mora niko da dođe, a dobrodošao je svako“, naveo je Vučić.
Kaže da mu prete i s jedne i s druge strane, „nezadovoljni“ Srbe prete da će ga gađati jajima, Albanci prete nekim protestima, blokadama. Na to kaže da se ne plaši ni jednih ni drugih, i da je demokratija najbolji oblik političkog režima u kojem svako može da se ponaša i kaže ono što želi.
„Ne plašim se ni jaja ni bilo čega, moja je obaveza da se borim za naš narod, da rešavam probleme“, rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za naš narod na KiM i za njegove političke predstavnike i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni. Sve je, kako kaže, krenulo teškim pritiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine a to, kaže, nije moglo da se izglasa bez Srba.
„Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo pravo da odluče kako žele, a Srpska lista to nije želela iz mnogo razloga“, naveo je Vučić.
Podsetio je na optužnicu protiv Ljimaja za najteže zločine u kojima je direktno i lično učestvovao i na iskaze svedoka.
Kaže da Srbi, međutim, nisu dizali buku i nisu smetali, ali da su pritisci bili veliki, i da je čak i on, koji je naučio na razne vrste pritisaka zapanjen. Naveo je da je odgovrio na oko 50 telefonskih poziva iz evrope i sveta u vezi sa tim i da je apelovao da se Srbima, niti bilo kome drugom, ne ukida pravo na demokratiju.
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

„Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom“

Rekao je i da to što danas nije razgovarao sa Albancima u Briselu, ne znači da će dijalog biti prekinut jer bi to, ističe, bilo neodgovorno i neozbiljno.
„Nastavićemo razgovore, ne u ono vreme kada su najavili u Briselu jer sam tada u Kini, ali svakako ćemo morati da nastavimo da razgovaramo jer je ključna stvar da sačuvamo mir“, napomenuo je Vučić.
Kaže da bi se razgovara sa onima na drugoj strani, sa kojima se želi ustanoviti i očuvati mir na duži rok, a ne sa prijateljem, jer sa njim već postoji mir.
Razgovori će biti nastavljeni, napominje Vučić, ali ne onda kada su najavili iz EU, jer će tih dana biti u Kini gde će biti potpisani istorijski sporazumi.
„Ali ćemo morati da nastavimo razgovore“, rekao je predsednik i dodao da je to ključno za očuvanje mira.

 

Izvor: FoNet/Tanjug

Foto: Tanjug/Dragan Kojundzić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.