Vlatko Stefanovski na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“

Uz slogan „Osu se nebo zvezdama“ po stihu iz Druge rukoveti, od 15. do 21. septembra biće održani 53. Mokranjčevi dani, festival posvećen stvaralaštvu najznačajnijeg srpskog kompozitora, Negotinca, Stevana Stojanovića Mokranjca.

Program počinje Natpevavanjem koje je ove godine u velikom stepenu internacionalno, od pet ansambala samo je jedan iz Beograda, drugi dolaze iz Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bugarske. Po prvi put se na horskom nadmetanju pojavljuje hor iz Albanije.

Besednik na otvaranju biće direktorka Beogradskog festival igre Aja Jung, a selektor Sonja Marinković kaže da programski koncept 53. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora.

Ansambl Narodnog pozorišta izvešće mjuzikl „Bolivud“ Maje Pelević, a nastupiće i subotički ansambl „Collegium musicum catholicum“ pod upravom mladog dirigenta Miroslava Stantića, kao i vokalna grupa „Konstantin“ iz Niša.
Odu glasu, „instrumentu“ u koji je Mokranjac najviše verovao, na različite načine daće operske dive Iva Mrvoš Anokić i Snežana Savić Sekulić, koje će publici predstaviti lepotu srpske solo pesme.

Na koncertnom podijumu predstaviće se i kamerni orkestar „Metamorfozis“ predvođen violinistom Sašom Mirkovićem, a na repertoaru biće pretežno dela savremenih srpskih kompozitora.
Poseban doživljaj za festivalsku publiku 53. „Mokranjčevih dana“ biće nastup čuvenog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog, koji će svirati sa svojim triom.
Na zatvaranju festivala nastupiće Hor i Simfonijski orkestar RTS zajedno sa dečijim horovima iz Negotina, pod rukovodstvom Bojana Suđića, sa originalnim tumačenjem popularne Orfove kompozicije „Carmina burana“.
U okviru pratećeg programa biće priređeni koncerti na otvorenom pod nazivom „Klasika u 11“, zatim tri izložbe, od kojih organizatori izdvajaju postavku slika Miloša Šobajića.
Na književnoj tribini biće predstavljen dobitnik „Drainčeve nagrade“, negotinski pesnik Vlasta Mladenović, kao i monografija posvećena Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, autorke dr Ivane Perković.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.