Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Grupa građana “ Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe, Miletić Mihajlović – Tića“, održala je danas konferenciju za novinara povodom predstojećih izbora 6. juna kada će biti održani izbori za nacionalni savet Vlaha.

Glavni cilj ove grupe građana je očuvanje dosadašnjeg visokog sklada i saglasja zajedničkog življenja Srba i Vlaha.

Narodni poslanik i predsednik Odbora za Međunacionalne opdnose u Narodnoj Skupštini, Miletić Mihajlović – Tića, kao najveći problem istakao je prorumunski orjentisanu politiku koju vodi VDSS na čelu sa Predragom Balaševićem. To što jeste član SPS-a i poslanik, ga ne moze sprečiti da učestvuje u izboru za nacionalni savet svoje nacionalne manjine.

Maticu Vlaha predstavlja Srbija a ne Rumunija, kako po njegovim rečima, predstavlja Predrag Balašević i vrši rumunizaciju vlaškog življa na teritoriji istočne Srbije.

„Maternji jezik Vlaha je vlaški jezik koji narod govori i razume, a ne rumunski koji jedva da bilo  ko od Vlaha razume. Rumunski književni jezik ne moće biti izučavan kao maternji već samo kao strani  jezik.“- rekao je Mihajlović

Ova grupa građana angažovaće se na usavršavanju pravog vlaškog jezika u okviru savremnih oblika komunikacije.

„Rumune smatramo velikim prijateljima i rođacima i nikome ne osporavamo pravo da se izjasni kao Rumun, ali nema stavljanja znakova jednakosti sa istim jezikom i elementima vlaške kulture. Vlasi nisu Rumuni i tvrditi tako nešto je vec previše! Potrebno je ljudima objasniti da je suštuina problema prevodjenje vlaha u Rumune“.- rekao je Mihajlovic i dodao da za sada ne postoji standardizovano vlaško pismo i jezik kao i da to nije lak posao ali da će se na tomeintezivno raditi u narednom periodu..

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.