Više od 50 stranih kompanija istražuje u Srbiji razne rude i minerale

Kineski Ziđin već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale.

Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije.

Zalihe koje je Rio tinto pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije. 

Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva. 

„I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije“, ističe Lindin

Rio tinto rudnik planira da otvori 2023. a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. A dolaskom u Bor, kineski Ziđin preuzeo je i poslove kanadskog Nevsuna. 

Čukaru peki za dve godine

Najavljuju da će novi rudnik Čukaru peki proraditi za dve godine

Foto; Kolektiv

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekt u svetskim razmerama nazivali „zver“, prema procentu bakra na toni zemlje. 

„Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili“, ukazuje Deđanski

I investitori i finasijske institucije koje podržavaju velike rudarske i geološke poslove zadovoljni su privrednim ambijentom koji Srbija nudi. 

Na evropskoj lestvici, Srbija je na četvrtom mestu po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura u tom sektoru. 

Izvor: B92

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.