Velika gospojina – Uspenje presvete Bogorodice u Slatini kod Bora

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Uspenje Presvete Bogorodice, poznat i kao Velika Gospojina, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vernici. Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. U trenutku smrti Bogorodice, kako je zapisano, „apostoli počeše pevati u slavu Božju…, a sva se soba zasja od čudne svetlosti i presveta Deva predade duh svoj u ruke Spasiteljeve ne osetivši smrtnoga bola“.

„Mrtvo telo njeno preneše apostoli na rukama u Jerusalim u Getsimaniju…, apostol Jovan nosio je maslinovu granu, a svetao oblak okruživaše njen odar i povorku“.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

Danas je njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Justin Stafanović, posetio tek renovirani Hram Uspenja presvete Bogorodice u Slatini i održao svečanu Liturgiju.

Pogledaj više >>

 

VIDEO:  http://bit.ly/nZOJLD http://on.fb.me/qjQbAV http://on.fb.me/opvC5F http://on.fb.me/ru2snR

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%