Velika dobit od eksploatacije jalovine

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

jaloviste

Bor, 29. maj 2009. Izvor: RTS

Rudarsko-topioničarski basen Bor pregovara sa nekoliko evropskih firmi o zajedničkom učešću u eksploataciji jalovine. Iz nje je, prema procenama, moguće izvući 70 tona zlata, 300 tona srebra i oko 600.000 tona bakra u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski, izjavio je da ta kompanija pregovara sa nekoliko evropskih firmi o zajedničkom učešću u eksploataciji „jalovine“ RTB-a.
„Procenjujemo da se iz jalovine, koja se decenijama taloži tokom procesa dobijanja koncentrata (sirovine za dobijanje bakra) može izvući 70 tona zlata, 300 tona srebra i oko 600.000 tona bakra“, rekao je novinarima direktor RTB-a.

Kako je naveo, procenjena vrednost svih tih metala po sadašnjim cenama na berzi „iznosi oko pola milijarde dolara“.
Prema njegovim rečima, RTB su već kontaktirale neke kompanije koje su spremne da u najmodernija postrojenja za eksploataciju bakra, zlata i srebra investiraju i do 50 miliona dolara.

Spaskovski je napomenuo da će manja flotacijska jalovišta, sa manjim sadržajem vrednih metala, biti rekultivisana, i da će se za te namene uložiti 33 miliona dolara zahvaljujući povoljnim kreditima Svetske banke.
„Projekat rekultivacije bi trebalo da bude završen u roku od pet godina, a u tom poslu učestvovaće oko 300 radnika“, obelodanio je direktor RTB-a.
1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.