VAŽNO: Notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i na fakultet

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i prvi upis na fakultet, međutim, pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Građani kojima su notari naplatili usluge koje su oslobođene naplate, mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom. Građaninu će biti vraćen novac, a beležnik će odgovarati disciplinski.

Opšta zabrana za javne beležnike da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije pravilo za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Međutim nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnobeležničkoj komori Srbije.

„Dali smo striktna uputstva svim notarima da ne smeju da naplaćuju dokumente za prvi upis na fakultet. Ništa od tih overa za vrtiće, škole i fakultete ne bi trebalo da košta. Ne postoji ni tarifnik po kome bi to mogli da naplate“ – kažu u Javnobeležničkoj komori Srbije.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi u slučaju notara koji naplaćuju overu cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od “papira”, treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

Izvor: Telegraf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.