Uspešna inkluzija u OŠ „Branko Radičević“

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second
Proces uvođenja inkluzivnog obrazovanja u svim školama u Srbiji, traje od jula 2010. godine. Za tako složen i kompleksan zadatak, potreban je dug period koji zahteva kontinuiranu edukaciju nastavnog kadra, stručnih timova i, pre svega, ozbiljnu sradnju škola, roditelja i đaka.
Kako je zakonska regulativa uvela inkluzivni proces u Osnovne škole, u redovan sistem školovanja, tako je krenulo i sprovođenje tog individualnog obrazovnog plana, a u zavisnosti od potreba dece. Samim tim, kod učenika kod kojih se prepozna potreba za pružanjem dodatne obrazovne podrške, sprovodi se i to inkluzivno obrazovanje. Nastavnik, odnosno, razredni starešina ili učitelj, nekako uvek prepozna tu potrebu. Za svaki slučaj postoji period opservacije, koji traje do tri meseca, nakon toga kreće se sa individualizovanim radom, a ukoliko to ne bude dalo vidne rezultate onda se pristupa izradi IOP – a„, kaže Irena Rančić pedagog u Osnovnoj školi „Branko Radičević u Boru.
Osnovna škola „Branko Radičević u Boru, uz puno truda, rada i zalaganja, kako nastavnog osoblja, tako i roditelja i dece, sa uspehom primenjuje sva pravila koja podrazumeva sprovođenje inkluzije u školi.
Na samom početku jeste bilo komplikovano za sve nas, ali sada zaista nema nikakvih problema, uspešno smo ušli u ceo taj proces„, dodala je Irena Rančić pedagog u Osnovnoj školi „Branko Radičević u Boru“.
Cilj uključivanja sve dece u redovan proces obrazovanja je jednakost među decom i pružanje istih mogućnosti svim đacima, kako bi stekli osnovno i srednje obrazovanje, lakše se pripremili i socijalizovali za zadatke i obaveze koje ih očekuju u životu nakon školovanja.

 

Izvor: Televizija Bor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.