Uskoro ponovo voz Bor-Beograd

„Infrastruktura železnice Srbije“ počela je 21. maja remont pruge Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90 kilometara.

Radovi su započeli u železničkoj stanici Požarevac, a njihovom početku prisustvovao je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, sa saradnicima.
Početak radova
Rok za završetak radova je 180 dana.
„Infrastruktura železnice Srbije“ remont će izvoditi u sopstvenoj režiji, tj. sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru tekućeg održavanja pruge.
Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

Pri remontu pruge maksimalno će se koristiti materijali pridobijeni prilikom remonta pruge sa koridora. Za materijal koji nedostaje „Infrastruktura železnica Srbije“ sredstva će obezbediti prodajom starog gvožđa, što u prethodne četiri godine ni jednom nije učinjeno.
Kada bi ovaj posao kapitalnog remonta 90 kilometara pruge između Požarevca i Majdanpeka radili izvođači radova van železnice, to bi „Infrastrukturu železnice Srbije“ koštalo mnogostruko više.
Pruga Požarevac – Majdanpek danas je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena 1938. godine.
Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Efekti od ovog remonta pruge izuzetno su veliki. Vreme putovanja vozova sa sadašnjih 4 sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.
Remont pruge i povećanje njenog osovinskog opterećenja, od izuzetnog su značaja za privredu ovog dela Srbije.
Naime, za železnički pravac Požarevac – Majdanpek vezani su značajni privredni sistemi, kao što su: Luka Prahovo, RTB Bor, rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stig i železara Smederevo.
Pruga Požarevac – Majdanpek povezuje se sa Koridorom 10 u stanici Mala Krsna, a trenutno roba iz Prahova i Bora do Beograda se otprema preko Niša.

 

Izvor i foto: Infrastruktura železnice Srbije

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.