Uskoro IKT obuka za 220 žena iz cele Srbije

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Programe prekvalifikacija i dokvalifikacija 220 žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), a sa ciljem da se one zaposle, sprovodiće devet organizacija iz cele Srbije koje su danas dobile ugovore o programima u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Resorno ministarstvo je 3. aprila ove godine uputilo poziv na Javni konkurs za dodelu sredstava programa u oblasti razvoja informacionog društva 2017, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti.

Od 26 predloga pristiglih programa, izabrano je devet, rekla je na današnjoj svečanoj dodeli ugovora državna sekretarka u resornom ministarstvu Tatjana Matić.

Tih devet programa poslale su organizacije, kaže, koje dolaze i čitave Srbije sprovodiće obuku ukupno 220 žena.

Fond časova koje će sprovoditi je, prema njenim rečima, od 120 do 240 časova po organizaciji.

„U saradnji sa ovim organizacijama, nadamo se da ćemo obezbediti posao za polaznice. Nije cilj da se samo prođe obuka, već da te žene nađu posao“, istakla je Matić i dodala da to koliko je digitalizacija važna pokazuje i ekspoze premijerke Ane Brnabić u kojem je ona jedna od prioriteta.

I resorni ministar Rasim Ljajić, rekla je, daje posebnu pažnju ovom programu upravo zato što on doprinosi uspostavljanju rodne ravnopravnosti.

„U svim državama gde su žene zastupljene, ekonomije su jake i produktivne, a društva gde su žene zastupljene na svim nivoima vlasti su jake i stabilne“, citirala je Matić bivšeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Muna.

„Ovi programi će za nas biti značajni jer ćemo dosta naučiti a sledeće godine ćemo imati programe koji su koncizniji“, rekla je Matić i dodala da je za ove programe izdvojeno 14.800 miliona dinara.

Najduži program prekvalifikacije trajaće oko šest meseci, a broj polaznica po organizaciji biće između 20 i 30, precizirala je Matić.

Kriterijume kako će birati polaznice ostaviće na izbor svakoj organizaciji ponaosob, ali minimalan uslov da neka žena pristupi programu biće završena srednja škola, ali u njemu će moći da učestvuju i one koje su završile fakultet.

Što se starosne granice tiče, kaže Matić, bilo bi dobro da žene nisu starije od 35 godina.

Jedna od organizacija koja je dobila ugovor, Centar za aktivizam Vranje, počeće sa sprovođenjem obuke krajem leta.

Kako je za Tanjug rekla potpredsednica tog Centra Bojana Janković, Centar za aktivizam je među tri organizacije koje su dobile najviše sredstava, prema nekim podacima, polovina ljudi u Pčinjskom okrugu je nezaposleno.

„Žene su u poslednjim godinama na jugu dobile podređenu ulogu zbog ekonomske zavisnosti koja im se nameće, samim tim žene Bujanovca, Preševa i Vranja motivisane su da steknu nova znanja“, kaže.

Kada su, u toku migrantske krize, rekla je, otvarani kampovi za migrante, bilo je mnogo konkursa za posao u njima, ali su podrazumevali znanje iz IKT-a, i tada, ističe ona, nijedna žena se nije prijavila.

„Kada se raspisuju ti konkursi, prijavljuju se samo muškarci, ne postoji nijedna žena u Pčinjskom okrugu koja ima kvalifikacije da se bavi IKT poslovima“, rekla je Janković.

Ova organizacija će osposobiti 20 žena da se bave upravo tim poslovima, a to će kaže, doprineti ne samo njima ceh i celom okrugu.

Osim Centra za aktivizam, ugovore su dobili: Centar za preduzetništvo Kragujevac, Vojvođanski IKT klaster, Novi Sad, Udruženje građana Zaposlenje ORG, Beograd, Junior Čember Internešna, Zrenjanin, Novosadska ženska inicijativa, Novi Sad, Udruženje građana Lokalna samoorganizacija, Beograd, Udruženje Svetionik, Novi Pazar, Udruženje SEE ICT, Beograd.

Programi će trajati od tri do šest meseci a na teme XHTML, CSS, Javascript, Python, REST, PHP i MySQL.

Izvor: RTV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.