Ugostitelji prete zatvaranjem firmi

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

hotelijeri

Bor, 18.03.2009. IZVOR: Beta

Petnaestoro zakupaca turističkih objekata u istočnoj i južnoj Srbiji, koji zapošljavaju oko 400 radnika, mogli bi da otpuste zaposlene ili prestanu sa radom, ukoliko ih Ustavni sud Srbije ne zaštiti retroaktivnog plaćanja poreza na dodatnu vrednost.

Zakupci turističkih objekata iz Bora, Zaječara, Knjaževca, Pirota i Bele Palanke, optužili su Poresku upravu u Nišu i njene filijale, da su zbog propusta i nedorečenosti dva propisa, u obavezi da retroaktivno plate pdv za poslednje tri godine, od kada je donet Zakon o turizmu, zbog čega su se žalili Ustavnom sudu.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Boru, nekoliko predstavnika hotelijera naveli su da će mnogi koji se bave ovom delatnošću, morati da plate razliku u pdv-u od 600.000 do čak 11 miliona dinara, koliko iznosi navodni dug društvenog hotela „Kastrum“ u Gamzigradskoj banji.

Prema rečima zakupca hotela „Dom odmora“ u Brestovačkoj banji, Miodraga Ćirića, do ovoga je došlo zbog „neusklađenosti“ zakona o pdv, zakona o turizmu i nepostojanja posebnih propisa za zakupce ugostiteljskih objekata koji nisu u mogućnosti da ih kategorizuju jer nisu vlasnici tih objekata.

„Prema zakonu o pdv, promet usluga u turizmu se oporezuje sa osam posto, čega smo se i pridržavali. Zakonom o turizmu koji je donet 2005. godine propisano je da se za nekategorisane objekte pdv plaća 18 posto, ali nije precizirano kako da se odrede zakupci koji nisu imali mogućnost da pokrenu kategorizaciju jer nisu vlasnici objekta“, kazao je Ćirić.

Njegov kolega iz ugostiteljskog objekta „Demetra“ iz Knjaževca, Milovan Đurić, dokumentovao je zapisnikom da su tokom poslednje tri godine inspektori poreske policije u više navrata obavili kontrolu poslovanja tog preduzeća i utvrdili da su sve obaveze prema državi izmirene po zakonu.

„Ovo što nam radi država je nemoralno i nečasno, i očigledno je da smo žrtve nejasnih zakona kojim bi trebalo da se napuni državni budžet. Niko od nas nije nameravao da ošteti državu, i samo smo se pridržavali uputstva koje smo dobili od državnih službenika“, naglašava Đurić.

Ovaj privatnik, koji se ugostiteljstvom bavi 18 godine, kaže da je očajan i da razmišlja da zatvori firmu i otpusti zaposlene.

Pored toga što im se preti oduzimanjem imovine, ugostitelji napominju da su protiv njih podnete prekršajne i krivične prijave za utaju poreza, kao i da je počela zaplena imovine dužnika.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.