U školama sutra bez nastave

0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second
Zbog jednodnevnog štrajka upozorenja, borski đaci neće sutra pohađati nastavu.

Jednodnevni štrajk i protest za sutra ispred Vlade Srbije, zbog izmena Zakona o platama u javnom sektoru, najavilo je nekoliko sindikata u zajedničkom saopštenju.

Glavni odbor Unije odlučio je da u školama članicama tog sindikata sutra neće biti nastave, i da će se u 12 sati ispred Vlade Srbije održati protest zbog najavljenog usvajanja Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Štrajk i protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ i Novi sindikat BAS Beograd.

Protestnom akcijom “Javne službe – javno dobro. Odbranimo javno dobro!“ sindikati – učesnici žele, kako kažu, da upute poruku vladi da zahtevaju povlačenje iz procedure Predloga zakona o zaposlenima u javnim službama’ i da imaju nameru da odlučno nastupe protiv ovog protivustavnog i diskriminatornog zakonodavnog projekta, navodi se saopštenju.

Predsednik SRPS-a Slobodan Brajković kaže za Danas da će u školama članicama tog sindikata časovi trajati po 30 minuta i da će se time obezbediti prostor da zaposleni stignu na protest ispred Vlade.

– Ne smemo da ulazimo u nezakonit štrajk jer po zakonu ministar ima pravo da ne isplati plate za vreme potpune obustave rada, a za prosvetne radnike je i 2.000 dinara velika para, kaže Brajković.

Odluku da u školama nastava bude obustavljena u danu kada se u Skupštini Srbije bude usvajao Zakon o zaposlenima u javnim službama, SRPS je doneo odluku da u školama nastava bude obustavljena još u avgustu.

PROSVETARI PONOVO U ŠTRAJKU!

 na naše pitanje da li time zaposlene uvode u nezakonit štrajk, Slobodan Brajković je tada odgovorio da oni po zakonu mogu da obustave rad do tri dana.

Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, navodi da će članovi tog sindikata sutra održati štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata, te da će imati slobodu da se usklade sa drugim sindikatima, ukoliko u jednoj školi deluje više sindikalnih organizacija.

Na pitanje da li oni koji se pridruže Unijinom članstvu i obustave nastavu rizikuju da im država smanji plata, Živanović je odgovorio da po kolektivnom ugovoru svaki član ima pravo da sedam dana godišnje učestvuje u sindikalnim aktivnostima, bilo da su skupovi, tribine i slično:

„Šta vama nije jasno? Nismo proglasili opštu obustavu nastave i ne zanima me šta radi Unija. Svi članovi „Nezavisnosti“ su zaštićeni ako ispoštuju uputstva i preporuke koje smo im dali“, poručio je Živanović.

Četvrti reprezentativni sindikat prosvetnih radnika – Sindikat obrazovanja Srbije nije doneo odluku o štrajku 28. septembra, ali je ranije predsednica SOS-a Valentina Ilić rekla za Danas da njihovo učešće u protestu ispred Vlade Srbije nije sporno.

JEDNODNEVNI ŠTRAJK U ŠKOLAMA 1. SEPTEMBRA

Osim tri sindikata prosvetnih radnika, sutrašnjem protestu će prisustvovati i članovi Novog sindikata zdravstva Srbije i Novog sindikata Beogradske autobuske stanice. Slobodan Brajković kaže da su se sindikati lekara i farmaceuta i medicinskih sestara u međuvremenu povukli, a to što protest praktično vode sindikati obrazovanja on objašnjava rečima da su „prosvetni radnici najugroženiji usvajanjem Zakona o zaposlenima u javnim službama“.

Ministar prosvete Mladen Šarčević upozorio je članove Unije sindikata prosvetnih radnika da su po zakonu dužni da obezbede minimum procesa rada u školama i da će svi koji sutra ne budu držali nastavu ostati bez zarade za taj dan.

 

Izvor: Danas/Blic/Bor grad

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.