Traženi zavarivači, konobari i dizajneri odeće

0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

KRAGUJEVAC, BOR, LOZNICA, UŽICE, ŠABAC – U više škola u gradovima u Srbiji razmišljaju o uvođenju novih smerova u srednje škole u saradnji sa privredom i velikim firmama. Jer veliki broj nezaposlenih na evidenciji kancelarija Nacionalne službe zapošljavanja uglavnom je završio obrazovne profile za koje ima sve manje posla.

Tako je nakon potpisivanja predugovora italijanskog „Fijata“ i kragujevačke „Zastave“ potpredsednik „Fijata“ Alfredo Altavila izjavio da je ova kompanija zainteresovana da u Tehničkoj školi za mašinstvo i saobraćaj i na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu „školuje svoje buduće radnike“. Siniša Kojić, direktor Tehničke srednje škole, rekao je da je već počela obuka učenika na novootvorenim smerovima.

– Uveli smo zanimanje operater mašinske obrade, koje objedinjuje tri zanata – metaloglodača, metalostrugara i metalobrusača – kaže Kojić.
I u drugim gradovima i školama ima sličnih iskustava i razmišljanja. Direktori borskih srednjih škola kažu da se prilikom formiranja odeljenja i upisa za određene profile usklađuju sa prohtevima i potrebama privrede. Branivoje Pavlović, direktor lozničke srednje škole „Sveti Sava“, kaže da su svi smerovi u poslednjih nekoliko godina, dogovoreni sa privredom.
– To su sitoštampari, kao i tehničari za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, za zaštitu životne sredine i za grafičku doradu – kaže Pavlović.
Tri užičke srednje škole – Tehnička, Ekonomska i Tehnička „Radoje Ljubičić“ u junu će upisati ukupno četiri nova ogledna odeljenja različitih struka, koja su, kako kažu direktori ovih obrazovnih ustanova, isplanirana u skladu sa potrebama privrede. U Kragujevcu postoji i profil tehničar za robotiku, a povod za njegovo formiranje je bio dolazak italijanskih mašina u „Zastavu“. Nemački „Meser“ je uložio novac i obezbedio učila za novo zanimanje tehničar za reparaciju. Ova kompanija, koja je postala vlasnik domaćeg „Tehnogasa“, tako školuje radnike za održavanje svojih mašina.
– Pripremili smo i novi obrazovni profil auto-mehatroničara, jer je za takve kadrove zainteresovan „Dajmler Krajsler“ – kaže Kojić.

Tehničari štampe i prerađivači mleka
KRUŠEVAC – U Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu u protekle tri godine otvoreno je nekoliko odeljenja koja školuju deficitarne kadrove, a u narednoj školskoj godini u ovoj školi biće otvoreno zajedničko odeljenje u kojem će se školovati po 15 budućih konobara i kuvara.
– Pre tri godine otvorena su odeljenja za tehničare za zaštitu životne sredine i tehničare za industrijsko-farmaceutsku tehnologiju, a pre dve godine za tehničare štampe i prerađivača mleka. Sva odeljenja za ova zanimanja otvarana su u saradnji sa roditeljima, decom i socijalnim partnerima. Osoba sa ovim zanimanjima nema na evidenciji nezaposlenih – objašnjava Miroslav Petrović, direktor Hemijsko-tehnološke škole.

U Boru je rađena razvojna studija preduzeća i potrebnih veština, a prema njoj su formirali smerove.
– Preduzeća ipak još nisu iskazala svoje potrebe – rekla je direktor Tehničke škole u Boru Slavica Živković.
Njena koleginica iz Ekonomsko-trgovinske škole Svetlana Radosavljević napominje da je ova ustanova pristupila oglednom programu za poslovne i finansijske administratore. Posebno se fokusiralo na školovanje kuvara, konobara i poslastičara jer je to u Srbiji deficitaran kadar.
Biljana Nedić, direktor lozničke Tehničke škole, ističe da je u ovoj školi, zbog aktuelne gasifikacije Loznice, uveden smer mehaničar gaso i pneumo energetskih postrojenja.
– Stolari su jako traženi, zbog čega smo dve godine otvarali konkurs za upis na ovo zanimanje, ali zbog nedovoljnog interesovanja nismo oformili odeljenje. Slično je i sa tesarima i elektroinstalaterima – objašnjava ona.
Milena Manojlović-Knežević, direktor lozničke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže da postoji velika potreba za autogenim zavarivačima, ali da tog smera nema u školama. Takođe, nema ni dovoljno kadrova medicinske struke. Svakog 1. septembra, već nekoliko godina, u Ekonomskoj školi u Užicu naredne jeseni će 24 učenika početi školovanje za diplomu službenika osiguranja.
– Dogovor o pokretanju ovog profila postigli smo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, čemu su se obradovali poslodavcima iz ove branše – kaže Obrad Zlatić, direktor Ekonomske škole. Ova škola od jeseni vraća i zanimanje konobar. Po rečima Dragana Tucakovića, direktora Tehničke škole, sprema se upis oglednog odeljenja za zanimanje tehničar za grafičko oblikovanje proizvoda.
Dizajner odeće – zanimanje je koje će od jeseni zaživeti u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“. Kako kaže Ljiljana Milić, direktor ove škole, ovaj obrazovni profil usvojilo je dosta tekstilnih škola širom Srbije.
Razvoj privrede i dolazak novih tehnologija uslovili su formiranje obrazovnog profila elektrotehničar procesnog upravljanja, u Tehničkoj školi u Šapcu, gde kažu da će ovo zanimanje biti veoma perspektivno. Novine uvodi i Srednja poljoprivredna škola, uvođenjem učeničkog preduzetništva u redovne smerove poljoprivredni tehničar, prerađivači mleka i tehničare hortikulture.

Izvor: Blic ONLINE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.