Toplana u Kladovu prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

0 0
Read Time:56 Second

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta „Podsticanje obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji“. Cilj sporazuma će obezbediti da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređu na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomase.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Vrednost projekta iznosi 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra.

Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate koje će lokalne samouprave vraćati  iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Projekat o prelasku toplana na biomasu važan je zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine, ali i otvaranja novih radnih mesta u opštinama gde se proizvodi biomasa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.