Svetski dan dijabetisa

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Danas se obeležava Svetski dan dijabetesa. U Srbiji je registrovano 710.000 obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da se dijabetes tipa 2 sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.
„Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu“ – rekao je ministar.
Na skupu, posvećenom Svetskom danu dijabetesa, ministar Lončar naglasio je da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima u našoj zemlji.
U martu ove godine donet je novi Pravilnik o medicinskim pomagalima kojim je predviđeno duplo više tračica za dijabetičare.
Svi pacijenti stariji od 18. godina imaju pravo na duplo veći broj tračica, odnosno umesto 50 sada dobijaju 100 tračica.
Dijabetes je postao jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova, koji preti da ugrozi ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja.
Prema najnovijim procenama Međunarodne dijabetes federacije svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes ili približno 415 miliona ljudi, što odgovara populaciji Evropskog kontinenta.
Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine će se povećati više od 50 odsto i iznosiće više od 600 miliona, a najbrži porast očekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

 

Izvor: Blic

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.